Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-06-02 01:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-johannes-norrby/

Familj

Till minne: Johannes Norrby

Direktören Johannes Norrby, Stockholm, har avlidit i en ålder av 84 år. Närmast anhöriga är döttrarna Susanna och Helena, barnbarn, vännen Eva samt syskon med familjer.

Johannes var äldst i en stor syskonskara i prästhemmet på Östermalm. Han tog en jägmästarexamen som han för säkerhets skull kompletterade med en civilekonomexamen vid Handelshögskolan. Detta var en kombination som kom väl till pass vid Johannes första anställning som säljare för IBM till skogsbolagen i norr. Han värvades senare till Skogsbolagens Datacentral i Sundsvall som systemchef och ADB-chef och blev en alltmer välkänd profil inom ADB-området i landet.

Efter fyra år i Sundsvall flyttade han tillbaka till Stockholm för att efterträda Rune Brandinger som inflytelserik datachef i försäkringsbolaget Skandia. Tillsammans med Brandinger skrev han den klassiska boken ”ADB systemarbete”. Fyra år senare sadlade han om till ekonomichef och utnämndes 1981 till vice vd.

Något år senare lämnade han Skandia för att bli finanschef i det så småningom börsnoterade Skandia International. Tiden på Skandia International med ett globalt arbetsfält och högintressanta arbetsuppgifter blev enligt hans egen utsago den lyckligaste tiden i hans yrkesliv.

Yrkesmässigt var Johannes pliktmedveten, kompetent och rättrådig. Energisk och målmedveten visade han prov på mångsidighet. Han skulle ha gillat omdömet ”redbar”. I sällskapslivet var Johannes en vänlig, återhållsam person. Han strävade inte efter att dominera utan lyssnade och kom med kloka och klara kommentarer. Och framför allt – han var sina vänners vän, trofast och uthållig.

Viktigast för Johannes var familjen med döttrarna Susanna och Helena. Musik och teater låg hans håg nära och på våra många resor i världen hittade vi ofta en kväll för ett opera- eller konsertbesök.

Om han mestadels var civilekonom i sin yrkesroll, så var han desto mer jägmästare på fritiden. Hans fritidshus ligger i Smedjebacken där han byggde timmerstugor, ofta på egen hand. Han skaffade skogsarealer i närheten. De lyckligaste stunderna var att ströva i de djupa bergslagsskogarna, plocka svamp och lingon och slå sig ned på en stubbe för att dricka termoskaffe, äta en limpsmörgås och lyssna på tystnaden. Många kommer att minnas Johannes med tillgivenhet.