Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-23 15:32

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-joseph-armstrong/

Familj

Till minne: Joseph Armstrong

Joseph (Joe) Armstrong, Stockholm, har lämnat oss i saknad efter en kort tids sjukdom. Han blev 68 år gammal. Våra tankar går till hans fru Helen och barnen Thomas och Claire. 

Rätta artikel

Joe växte upp i Bournemouth och var tidigt intresserad av programmering och programvaruteknik. Han studerade teknisk fysik vid University college London och flyttade sedan till Edinburgh där han forskade i artificiell intelligens.

Joe flyttade 1974 till Kiruna för att arbeta med norrskensforskning. Därifrån fortsatte han till Svenska rymdbolaget i Stockholm där han utvecklade programvaran för markstationen för Vikingsatelliten.

Efter det rekryterades han till Ericssons forskningsavdelning för programvaruteknik där han blev drivande i den grupp som arbetade med ny teknik för utveckling av programvara. Detta arbete ledde till programspråket Erlang som kombinerade aktuell forskning med erfarenhet från telekomindustrin. Joe var också huvudförfattare till den första boken om Erlang som kom ut 1992.

Erlang användes därefter i flera viktiga projekt och 1998 beslöt Ericsson att släppa Erlang för användning också utanför företaget. Den bredare användningen gav värdefulla återkopplingar.

Joe arbetade en tid på SICS (Swedish institute of computer science) och disputerade 2003 på en avhandling om felhanteringen i Erlang.

Erlang används även av flera nystartade företag som Klarna och av kända företag utomlands som Cisco och Whatsapp.

Han avslutade sin karriär som adjungerad professor på KTH för Ericsson där han arbetade med samarbetsprojekt mellan industri och forskning.

Ingen kunde låta bli att ryckas med av Joes goda humör och oändliga entusiasm. Han var en uppskattad talare och debattör på många internationella konferenser. Många kan berätta om den roll han har spelat för dem i deras utveckling som programmerare

Joe hade många intressen, inte minst musik, politik, litteratur och fotografering.