Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-27 11:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-kaj-sifvert-1/

FAMILJ

Till minne: Kaj Sifvert

Som tidigare meddelats har Kaj Sifvert, Stockholm, avlidit i en ålder av 83 år. Närmast anhöriga är barnen Per och Caroline.

Vår mångårige vän Kaj har lämnat oss. Plötsligt och oväntat. Kaj, som under senare år har glatt fler än någonsin med sitt fina trombonspel, blev ett av de tidigaste musikeroffren för covid-19.

Redan 1954 korsades våra vägar. Jag var färsk som jazzentusiast och Kaj, några år äldre, var erfaren trombonist som spelade med Uptown Jazzmen och lärde mig grunderna: ”E-moll? Bara att lira som i F-moll, och dra ut ett snäpp. Inga problem.”

I det varma hemmet på Grev Turegatan fick vi juniorer repetera – bland fyra småbröder – och lära känna de rara föräldrarna: järnhandlaren Axel och sjukgymnasten Greta. Att få säga du till äldre var mycket ovanligt men här var det ”inga problem”. Inte heller att köra MG eller Porsche, som den elegante Kaj senare gjorde.

Kaj och några av oss var sedan med och startade studentorkestern Kårsdraget, som för flera av oss förlängde studietiden och nöjeskontot avsevärt. Men det bidrog även till allmänbildningen och förbrödringen. Två partiledarsöner var med, resorna till Åbo var många och på vattenhålet Löwet hade vi en riktig vän, finske Osmo. När en av grabbarna sa att han inte hade pengar till en öl ropade Osmo: ”Larva tej inte!! Petala nästa kång.” Inga problem.

Till en viss överblick bidrog också att Kaj och flera av oss körde taxi. På fiket på Rådmansgatan pratade vi om vad vi kört och hört. Dåtidens sociala medier.

Kaj blev senare den fjärde sonen i rad att ta över järnhandeln, som så småningom blev Sifvert Skruv, och det verkar i efterhand inte heller ha varit några större problem. I dag ingår företaget i en koncern som bland annat stöttar funktionsnedsatta människor, i god humanistisk tradition.

Över huvud taget har Kaj med sin musikalitet och underfundiga humor bidragit till att vi är många som har fina minnen tillsammans. Hans ”Väck mig när jag blir törstig” är en klassiker.

Även om vi musiker tillhör en uttalad riskgrupp känns det orättvist att just Kaj skulle råka illa ut. Så aktiv och uppskattad.

Vi tänker på Per och Caroline och deras barn.

Ämnen i artikeln

Minnesord

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt