Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-28 04:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-kajsa-sundstrom-1/

Familj

Till minne: Kajsa Sundström

Läkaren Kajsa Sundström, Köpingsvik, har som tidigare meddelats avlidit i en ålder av nära 92 år. Närmast anhöriga är livskamraten Bengt Estborn, dottern Emma Feigenberg och dotterdottern Miriam.

Kajsa växte upp i Skövde, i en familj med stort samhällsengagemang. I likhet med sina två äldre bröder uppmuntrades hon till fortsatt utbildning efter studentexamen. 18 år gammal inledde hon medicinstudier i Stockholm, 1953 blev hon färdig läkare och 1960 specialist i gynekologi.  

Kvinnors rätt att själva bestämma över sina liv och sitt barnafödande kom att bli den bärande utgångspunkten för Kajsas livsgärning. På Socialstyrelsen var hon på 1970-talet en nyckelperson i utformningen av lagen om fri abort och en del av det team som utvecklade sex- och samlevnadsupplysning i Sverige. I sin avhandling (1987), byggd på intervjuer, visade hon hur samhällets normer och lagar verkat styrande för kvinnors familjebildning och barnafödande.

Från 1980-talet och framåt kom Kajsas erfarenheter att spridas internationellt. Vid ett WHO-möte i Genève om utveckling av preventivmedel, som då sågs som lösningen på världens snabba befolkningstillväxt, framhöll hon i ett skarpt och engagerat tal att vad som också krävdes var kvinnors rätt till utbildning och att fatta egna livsbeslut.

Vid FN:s befolkningskonferens i Kairo 1994 blev hon en stark röst i kampen för kvinnors rätt till säker abort. 1992 var hon generalsekreterare för en stor internationell kongress i Stockholm om kvinnors psykosociala och reproduktiva hälsa. Under flera år var hon knuten till avdelningen för internationell hälsa vid Karolinska institutet där hon bland annat var handledare i forskningsprojekt i Zambia och i Vietnam. 1995 tilldelades hon professors titel.    

I Kajsas person fanns ett ljus som spred uppmuntran och inspiration. Det vet alla vi som haft henne som arbetskamrat eller ingått i något av de nätverk hon var med att skapa. Kajsa var också litteraturälskare, med Sara Lidman som favoritförfattare, särskilt hennes skildringar av barnafödande och moderskap. Kajsa och Bengt läste hennes böcker högt för varandra och upptecknade till Sara Lidman-sällskapet egna och andras Saracitat som nu finns på deras hemsida. 

Vi är många som kommer att minnas Kajsa Sundström – humanisten och världsmedborgaren.