Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-03-30 14:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-kajsa-sundstrom-2/

Familj

Till minne: Kajsa Sundström

Kajsa Sundström, Köpingsvik, Öland, har som tidigare meddelats avlidit i en ålder av 91 år. Hon hålls i kärleksfullt minne av Emma, dotterdottern Miriam och livskamraten Bengt Estborn samt släkt och många vänner.

Kajsa var bördig från Skövde men flyttade tidigt till Stockholm. Där fick hon dottern Emma i sitt äktenskap med Loma Feigenberg. 

Kajsa var en engagerad gynekolog, forskare och projektledare. Några av oss lärde känna henne, när det på 1980-talet uppstod ett behov inom kvinnosjukvården att strukturerat diskutera sociala och psykologiska aspekter. Kajsa hade mer erfarenhet och kunskap än de flesta av oss men lät oss aldrig förstå annat än att våra synpunkter var lika viktiga som hennes.  

Den internationella föreningen Psychosomatic obstetrics and gynaecology höll 1992 sin världskongress i Stockholm. Under förberedelserna för den för oss viktiga begivenheten växte vår grupp fram, som vi senare kom att kalla Lifsens rot efter en roman av Sara Lidman. Vi träffas ett par gånger om året för att inspirera varandra och här kom kamraten och vännen Kajsa att spela en viktig roll. Vi delar våra livshistorier, privata och professionella och har utvecklat en varm och innerlig vänskap.

Kajsa och Bengt berikade oss ofta med att citera från sitt flitiga läsande av Sara Lidmans böcker. Kajsa fördjupade sig särskilt i hur Sara beskriver födande och moderskap och detta resulterade i ett spännande föredrag ”Barnafödande i Sara Lidmans författarskap” i samband med Sara Lidman-sällskapets Saradag i Stockholm 2012.  

Kajsas passion för livet och engagemang i kvinnors rätt att bestämma över sina kroppar tog sig många uttryck och hon var outtröttlig i att stödja andra och dela med sig av sina kunskaper, med varmt hjärta och en briljant formuleringsförmåga. 

Att vara mamma, mormor och livskamrat var viktiga hörnstenar i Kajsas liv och det gick inte att ta miste på hennes glädje över detta och vi fick alla värma oss i den kärlek hon utstrålade. 

Kajsas pigga blå ögon, hennes öppna glada leende och förtjusta skratt kommer inte att möta oss mer men vi kommer tillsammans att hålla Kajsas ande och gärning levande ibland oss.