Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-10 02:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-kajsa-sundstrom-3/

Familj

Till minne: Kajsa Sundström

Kajsa Sundström, Köpingsvik, professor, gynekolog, har som tidigare meddelats avlidit 92 år gammal. Hennes närmaste är livskamraten Bengt Estborn, dottern Emma Feigenberg och dotterdottern Miriam.

Vi möttes 1973 på Socialstyrelsen – en banbrytande tid med ny abortlag (1974), utökad preventivmedelsrådgivning och medel till upplysning. Regeringens femåriga satsning på abortförebyggande arbete inför den nya lagen hade landat på Nämnden för hälsoupplysning vid Socialstyrelsen. Så kom Kajsa till Socialstyrelsen som föredragande gynekolog. Vi jublade, en gynekolog som stödde oss! 

På sjuttiotalet var begreppen sex och samlevnad inte rumsrena och att då ha Kajsa som en del av vårt team var ovärderligt. Kajsa drev en utveckling av preventivmedelsrådgivningen med barnmorskan i centrum. Motståndet var stort. Vi minns en konferens i Malmö 1974, där flera gynekologer hävdade att preventivmedelsrådgivningen skulle kollapsa om barnmorskor skulle få förskrivningsrätt. Men Kajsa stod pall i sin övertygelse att barnmorskan var bättre att motivera till preventivmedelsanvändning än gynekologen. Inte minst för att man måste tala om sexualitet och relationer för att bygga motivation.

Kajsa var modig och det behövs modiga människor som vågar gå emot, som vågar stå kvar när det blåser. Kajsa var glasklar kring kvinnors reproduktiva rättigheter, jämställdhet mellan kvinnor och män, kvinnors rätt till utbildning. Kajsa var aldrig moraliserande, hon var fri på ett sätt som gjorde att samtalen blev framåtblickande och fulla av energi. 

Kajsa hade alltid pennan i handen. Hon skrev som få och hade alltid något på gång. Som när hon 80 år gammal hade ramlat efter en härlig middag. Dagen efter då hon opererat sin lårbenshals och vi kom upp till henne på sjukhuset var Kajsa sprudlande glad – hon hade redan hunnit skriva en artikel till Läkartidningen! Obama hade just svurits in som president och hade nu upphävt de regler som hindrat organisationer från att arbeta med aborter. Kajsa arbetade då fortfarande mycket internationellt och hade sett hur USA:s politik skördat många kvinnoliv. Kajsa var aldrig rädd att höja sin röst när kvinnors reproduktiva rättigheter ifrågasattes. 

Kajsa har verkligen gjort avtryck och varit en förebild. Klok, engagerad, modig, kompetent. Och full av humor och skratt!