Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-05 10:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-kajsa-sundstrom/

Familj

Till minne: Kajsa Sundström

Kajsa Sundström, läkare, gynekolog, Köpingsvik, Öland, har avlidit vid 91 års ålder. Närmast anhöriga är dottern Emma Feigenberg samt livskamraten Bengt Estborn.

Kajsa Sundström föddes och växte upp i Skövde. Hon blev med lic vid Karolinska institutet 1953 och specialist i gynekologi och obstetrik 1960. Efter olika sjukhustjänstöringar blev hon 1982 biträdande överläkare vid Karolinska sjukhusets öppenvårdsmottagning i Sundbyberg. Där genomförde hon sitt forskningsprojekt som resulterade i disputation 1987 vid KI på avhandlingen ”När livet var som bäst: Kvinnor i Sundbyberg berättar om samlevnad, arbete och barn”.

Avhandlingens innehåll och form skiljde sig från de naturvetenskapligt inriktade avhandlingar som vanligen förekom vid KI och skulle först inte få tas upp till disputation. Reaktionerna från kvinnorörelserna blev starka, disputationen genomfördes efter visst dröjsmål och Kajsa fick sin doktorsgrad. Hon visade hur samhällets inställning till samlevnad och födelsekontroll radikalt förändrats under fem decennier från 1930-talet och framåt.

Vi fick förmånen att samarbeta med Kajsa när hon var föredragande läkare och projektledare i mödrahälsovård, familjeplanering och abort vid Socialstyrelsen 1973–1982. Efter riksdagsbeslutet om abortlagen 1974, fick gruppen uppdraget att i abortförebyggande syfte ge förslag om förbättrad preventivrådgivning och tillgänglighet samt att informera ungdomar om sex- och samlevnad. Fria teatergrupper satte upp pjäser om sex- och samlevnad vilka spelades för ungdomar, föräldrar och lärare. Motståndet var starkt i bibelbältena men inte minst genom Kajsas insatser kunde de genomföras.

Kajsas insatser för kvinnohälsa begränsades inte till Sverige. Hon blev anlitad av WHO, Världshälsoorganisationen, och var ansvarig för en omfattande rapport om alla kvinnors rätt till reproduktiv och sexuell hälsa som har kommit att ligga till grund för WHO:s framtida arbete inom området. Hennes rapport om abortsituationen i världen på uppdrag av FN, Världsbanken och Sida (1993) väckte stor uppmärksamhet.

Kajsa Sundström tilldelades professors namn 1995.

Vi minns henne som en kär kollega med förmåga att leva sig in i utsatta kvinnors situation. Hon ville ge kvinnor ett reellt inflytande över sin hälsa, sina graviditeter, förlossningar och sitt föräldraskap. Med kreativt tänkande och en stor portion mod gjorde Kajsa Sundström skillnad för så många kvinnor.

Ämnen i artikeln

Minnesord

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt