Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-25 17:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-kalle-makila/

FAMILJ

Till minne: Kalle Mäkilä

Kalle Mäkilä, Bagarmossen, har avlidit 81 år gammal. Närmast anhöriga är hustrun Susan Stedman och sönerna Elias och Petter med familjer.

Kalle föddes i Finland och placerades efter kriget i Sverige hos en lantbrukarfamilj. Som vuxen lärde han sig finska och fick kontakt med sina finska släktingar. Uppväxten på landet bidrog till hans intresse för miljö, landsbygd och friluftsliv. Hans förmåga att hugga ved, hitta god matsvamp och plocka smultron var omvittnad. På vintern hade han skidorna med sig till jobbet. På sommaren paddlade han gärna kajak med hustrun Susan.

Tack vare att en skollärare såg Kalles begåvning fick han stipendium för att studera vid Sigtuna humanistiska läroverk. Där fick han vänner och firade framgångar i bland annat stavhopp. Vid studierna i Uppsala visade han sin extrema begåvning i matte och var en uppskattad debattör i vänkretsen.

Kalle spelade flöjt, fiol, kontrabas och piano, alltifrån Bach till folkmusik. Kontrabasen fick stå i ett hörn på jobbet så att han kunde spela när de övriga gått hem. Med fiolen på pakethållaren cyklade han till Dalarna för att vara med i buskspel.

Efter studierna i Uppsala och Umeå utvecklade Kalle med Claes Wihlborg för försvaret en Simula-kompilator för att simulera händelsedrivna processer. Kalle bildade tillsammans med bland andra Claes företaget DK Datakultur AB. Med Andy Friedman undersökte de förändringarna för anställda när ADB intog arbetsplatserna, andra uppdrag handlade om simulering av pandemier och försäkringsberäkningar som fortfarande används.

Kalle insåg tidigt att geografen Torsten Hägerstrands tidsgeografi kunde utvecklas med hjälp av simulering. Tidsgeografin ser samhällsutvecklingen som ett resultat av alla individers väg genom olika platser och aktiviteter under dagen och livet. Med förbättrade datorer kunde gestaltningen av sammanflätade och villkorade biografier utvecklas från att omfatta en handfull personer till hela befolkningar – där varje person ändå är en huvudperson. Denna tolkning väckte stort internationellt intresse.

I projektet Rörlighet och anpassning arbetade Kalle tillsammans med Sture Öberg och Einar Holm fram en modell baserad på tidsgeografi och simulering av varje person för sig. Resultatet utvecklades till Sverigemodellen, som innehåller lika många artificiella individer som det finns personer i hela befolkningen

Det är bara att lyckönska dem som fick möjligheten att frotteras mot och lära sig av en så kreativ, analytisk, absolut rak, men ändå ömsint person som Kalle.

Ämnen i artikeln

Minnesord

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt