Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-23 20:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-karen-christine-kim-friele/

FAMILJ

Till minne: Karen-Christine ”Kim” Friele

Kim Friele, Geilo i Norge, har avlidit i en ålder av 86 år. Hon efterlämnar släkt och vänner i Norge och Sverige.

Kim föddes i Bergen i en redarfamilj. Hon förstod tidigt att hon drogs till kvinnor och försökte därför hitta en hbt-organisation – komplicerat i 1960-talets homofoba Norge. Det norske forbundet av 1948, DNF-48,  fick verka i hemlighet. Kim lyckades till slut hitta två medlemmar i DNF-48, fick rekommendationsbrev och blev medlem.

Kim hade äntligen hittat sig själv och en grupp hon ville ingå i. Rätt snart blev hon redaktör för förbundets tidskrift Oss. 1966 valdes hon till ordförande i DNF-48. Hon växte upp med kloka föräldrar, men ogillade omgivningens konservatism. Hon berättar i boken ”Kampene”  att fadern tog beskedet om hennes intresse för damer betydligt lugnare än det att hon röstat på Arbeiderpartiet (Socialdemokraterna).

Kim, gudabenådad förkunnare, med humor och värme en lysande talare, anställdes under 70-talet av DNF-48 som generalsekreterare. Kontakt togs med Norges partier, organisationer och myndigheter. Det första stora målet var avskaffande av lagen som kriminaliserade sexuella kontakter mellan män. Att man 1902 inte lagstiftade mot sex mellan kvinnor såg Kim som fantasilöshet: ”Sex betydde att der må vaere en pikk.” Det var klokt att låta Kim argumentera mot lagen. Som kvinna talade hon ju inte i egen sak.  1972 ströks lagen.

Kim Frieles och DNF-48:s arbete uppnådde ytterligare segrar i kampen: WHO:s sjukdomsdiagnos ströks, information om hbt infördes i skolor och på universitet, hon gjorde otaliga tv- och radioframträdanden, senare kom en antidiskrimineringslag, och samkönat partnerskap/äktenskap tilläts.

RFSL i Sverige bjöd in Kim Friele som talare. Hennes framträdanden blev under åren som en väckelserörelse för många. Hon betonade vikten av öppenhet, att leva som den man är. Att leva i smyg var för Kim detsamma som att acceptera att man bar på en skamlig hemlighet.

Kim intervjuade 1978 motvilligt en rektor, tillika höyrepolitiker, Wenche Lowzow.  Det initialt formella samtalet följdes av fler möten, och så småningom av stormande förälskelse. Kim kom att leva nästan 40 år med Wenche, som avled 2016.

Enligt statsminister Gahr Störe bidrog Kim Friele till ett ”för alla mer inkluderande samhälle”. Hon hedrades med statsbegravning i Norge.

Ämnen i artikeln

Minnesord

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt