Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-18 18:22

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-karin-ahrland-1/

Familj

Till minne: Karin Ahrland

Som tidigare meddelats har Karin Ahrland, Tomelilla, avlidit. Hon blev 88 år. Närmast anhöriga är svärdottern Lena, barnbarnen André och Felicia och bonusdottern Bitte med make.

Karin hade en lång och framgångsrik karriär som jurist, politiker och diplomat bakom sig. 

Hon tog sin jur kand i Lund 1957 och avslutade sin juridiska bana som chef för juridiska enheten på länsstyrelsen i dåvarande Malmöhus län. 1970–76 var hon ordförande i Fredrika Bremerförbundet.

1976–1989 satt hon riksdagen för Folkpartiet. 1981–82 var hon sjukvårdsminister och 1985–89 ordförande i justitieutskottet. Hon medverkade i flera statliga utredningar, bland annat som ordförande i den jämställdkommitté som utarbetade jämställdhetslagen, vilken beslutades 1979.  

Efter politiken blev det en diplomatisk karriär, som generalkonsul i Montreal, Kanada, och ambassadör i Wellington, Nya Zeeland. 

Hennes sista politiska uppdrag var som ledamot i 1997 års Medborgarskapskommitté där hon drev kravet på kunskaper i svenska som villkor för medborgarskap. Kravet blev partiets politik inför valet 2002 och bidrog till valframgången. Nu kommer det enligt det så kallade 73-punktsprogrammet att bli verklighet.

Trots de många uppdragen (många fler än de här nämnda) förblev hon genom livet samma Karin. Hon fortsatte envist att odla gamla hobbyer, som att brodera, gärna kuddvar med kattmotiv. Därtill fylldes hennes hem med kattkuriosa. En uppskattad lek var att pruta. Hon kunde återvända till en butik efter några dagar för att slutföra ett köp, även om det handlade om ganska billiga saker.

Det var lätt att tycka om Karin. Hon var alltid öppen, humoristisk och prestigelös. Ända in i det sista höll hon kontakt med många vänner och framförde sina bestämda åsikter om tillståndet i partiet, Sverige och världen. Vi är många som under åren har glatt oss åt hennes skarpsinniga och roliga kommentarer.  

Karin lämnar ett stort tomrum efter sig. Vi känner stor värme och tacksamhet över att ha fått tillhöra hennes arbetskamrater och vänner.