Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-16 22:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-karin-enzell/

Familj

Till minne: Karin Enzell

Överläkare Karin Enzell, Stockholm, har avlidit i en ålder av 87 år. Närmast anhöriga är barnen Anne-Marie, Per och Magnus med familjer.

Karin Enzell föddes i Östra Eds församling i Tjust, Småland. Hon berättade att hon redan som barn fick kontakt med psykiatrin: ”Pappa fick skjutsa en grannpojke till Sankta Gertruds i Västervik, efter att han tillbringat senaste dygnet i en kalvkätte i ladugården. Han tillbringade resten av sitt liv i den tidens familjevård.”

Under tiden som elev på Röda korsets sjuksköterskeskola 1951–1954 var hon 1952 placerad vid Beckomberga sjukhus och fick vikariera som sjuksköterska på ”manliga stormen” vid en tid då endast vitaminer och sömnmedel fanns att tillgå.

Karin började läsa medicin i Uppsala 1957 och blev legitimerad läkare 1969 samt specialist i psykiatri 1973. Under sin tid på psykiatriska kliniken vid S:t Görans sjukhus blev hon intresserad av forskning om äldre och deltog i studier med den australiska gästforskaren Vicki Sara för att utveckla bromsmediciner mot demens.

I september 1983 försvarade Karin sin avhandling vid Karolinska institutet: ”A psychiatric investigation of 69-year-olds. Depressive states, social factors and mortality”. Tre dagar efter disputationen tillträdde Karin som överläkare vid Serafens nyöppnade mottagning för boende på Kungsholmen och för finsk- och spanskspråkiga patienter i Stockholm. 

Karin Enzell kom 1985 tillbaka till Beckomberga sjukhus, nu som överläkare. Murarna var rivna och Karin var med och byggde ut mindre behandlingshem och Träfflokalen. Karin insåg att anorexipatienter behövde mer hjälp och 1993 startade hon och namngav Emblaklinken vid St Göran för behandling av ätstörningar. Efter sin pensionering fortsatte hon oförtröttligt att förbättra anorexivården bland annat som ordförande i Mestertonska stiftelsen i 25 år. 

Hennes småländska energi, hennes öppenhet och värme är omvittnad. Hon var en läkare som uppskattades för sina kunskaper och sin omsorg om patienterna. Minnena av Karin är ljusa.