Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-03 01:32

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-karin-linton/

Familj

Till minne: Karin Linton

Fil dr Karin Linton, född Åmell, Djursholm, har avlidit vid 87 års ålder. Närmast anhöriga är barnbarnen Gustaf och Eric och deras pappa Jan Arfwidsson samt övrig släkt och vänner.

Karin kom in i mitt liv när vi just fyllt nio år och började tredje klass i Adolf Fredriks folkskola. 1943 prövade vi in i Högre allmänna läroverket för flickor på Norrmalm (Sveaplan) där vi tog studenten på latinlinjen 1951. Karin fick ett stipendium från Svenska Amerikastiftelsen och for till Kansas på 1 år där hennes stora USA-intresse grundlades. Efter högskolestudier i Stockholm arbetade hon ett tag som lärare innan hon for till University of California, Berkeley, för studier i litteraturvetenskap med koncentration på Ernest Hemingway.

I Kalifornien träffade Karin kärleken i sitt liv, Stellan Linton, som arbetade för Volvo där. Dottern Anne föddes 1964 och efter några år återvände familjen till Sverige och Karin blev chef för Fulbrightkommissionens svenska avdelning. Karins stora studieintresse förde henne vidare till Uppsala universitet där hon 1989 lade fram sin avhandling om ”The temporal horizon – a study of the theme of time in Anne Tyler’s major novels”. Karin var under hela sitt liv synnerligen tidsmedveten och fann en likasinnad i Anne Tyler.

2006 dog älskade dottern Anne som efterlämnade två, då små, söner som varit ljuset i Karins liv. 

Karin och Stellan började släktforska om Stellans farmors morfar, engelsmannen Charles Hill som visade sig vara Alingsås ledande industriman under andra hälften av 1800-talet genom att grunda och driva Alingsås bomullsväfveri. Deras fleråriga arkivstudier och resor dokumenterades i boken ”Charles Hill ”cotton master”: 1816-1889: pionjär, progressiv Alingsåsbo, patriark”. Boken väckte stort intresse bland Alingsåsborna.  

Karin och jag lyckades trots geografiskt avstånd under vissa år hålla en mycket nära kontakt och hade synnerligen stimulerande samtal om den litteratur vi just då läste. Allra sista gången vi träffades i mitten på mars visade det sig att vi båda höll på med den ganska nyutkomna biografin över Selma Lagerlöf av Anna-Karin Palm.

Saknaden efter Karin kommer att bli mycket stor. I dedikationen till mig skrev hon i avhandlingen ”I am always grateful  that you are my co-traveller in time”. 

Ämnen i artikeln

Minnesord

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt