Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-13 10:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-karin-monie-2511-bild/

Familj

Till minne: Bertil Jansson

Förre kulturombudsmannen och folkbildaren Bertil Jansson, Stockholm, har avlidit i en ålder av 89 år. Närmast anhörig är sambon Karin Monié och hennes söner Jonas, Andreas och Torgny.

Bertil föddes i Jonstorp i Skåne av en ensamstående mor. Hans barndom blev inte så lätt men förgylldes av färgstarka morföräldrar och närheten till havet. Efter 7 års folkskola började han som fabriksarbetare i Höganäs.

Studier vid Brunnsviks folkhögskola öppnade nya vägar. Han återvände till Skåne och Malmö där han blev anställd på ABF-avdelningen och sedermera dess chef. En bestående insats under denna tid var hans initiativ till en konstutbildning i ABF:s regi. Grafikskolan låg honom särskilt varmt om hjärtat.

I början av 70-talet flyttade Bertil till Stockholm och anställdes på det nybildade Rikskonserter och Folkparkernas centralorganisation. Snart därefter blev han LO:s förste kulturombudsman. I detta uppdrag arbetade han med stor energi och idérikedom. Han engagerade sig för tillkomsten av Arbetets museum i Norrköping, för 70-talets arbetarteater och arbetarspel. Han blev onekligen LO:s och den fackliga världens starka röst för kulturen och folkbildningen.

Efter åren på LO rekryterades Bertil till arbetande styrelseordförande för Naturhistoriska riksmuseet där han bland annat var starkt drivande vid tillkomsten av Cosmonova och förbättringen av villkoren för museets samlingar och mångfacetterade forskning. Med sitt djupa engagemang för museets utveckling och sin omtanke om medarbetarna vann han förtroende och uppskattning.

Efter pensioneringen lade Bertil ner mycket tid och arbete för Observatoriekullens vänförening. Hans insatser bidrog starkt till att Carl Hårlemans klassiska observatoriebyggnad från 1753 kunde bevaras och utvecklas för publika vetenskapliga ändamål.

Bertil var en ödmjuk och empatisk person, alltid öppen för olika åsikter och intryck och han såg alla människor. Hans outtröttliga och medryckande arbete för kultur och bildning åt alla har inspirerat unga och gamla.