Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-22 15:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-karl-erik-hammar/

Familj

Till minne: Karl-Erik Hammar

Vår gode vän och klasskamrat i realskolan i Hallstavik Karl-Erik Hammar, bosatt i Solna, har efter en svår sjukdom avlidit vid 86 års ålder. Hans närmaste är hustru Solveig och barnen Ingrid och Johan med familjer.

Innehållet i denna runa bygger på uppgifter som Karl-Erik nedtecknat i den ”Krönika” som alla elever i vår årsklass vid realskolan i Hallstavik lämnat och som innehåller viktiga händelser i vårt liv från vår ungdom och till 70-årsåldern.

Karl-Erik var född i Herräng, en gruv- och järnverksort med hamn nära Ålands hav för export av tackjärn

Redan i unga år arbetade han under sommarloven, först som springpojke och sedan som expedit i Herrängs handel. Affärslivet lockade och efter realexamen 1951 anställdes han i konsumbutikerna Hallstavik, Herräng och Grisslehamn. 1955 flyttade han till Stockholm och inledde kyrklig verksamhet med teologiska studier, tog studenten vid Stockholms samgymnasium och fortsatte med studier vid Stockholms universitet i ämnena statistik, zoologi och botanik.

Efter utbildning vid Statens institut för folkhälsan fick han tjänst som hälsovårdsinspektör i Solna, en tjänst som han innehade till sin pensionering. De sista åren var han dessutom lärare vid Solna naturskola.

Sin kyrkliga anknytning hade han i Kungsholms baptistförsamling i vilken han tjänat som diakon, sekreterare och kassör. Vi är övertygade om att han var seriöst religiös i sin verksamhet, vilket inte hindrade att han var en glad humorist i kontakterna med oss klasskamrater, till exempel vid våra jubileumsträffar.

1960 gifte han sig med Solveig. Efter något år flyttade de till Solna där hon var språklärare. De fick tre barn och flera barnbarn. Ett hårt slag var äldste sonen Mikaels hastiga bortgång vid 38 års ålder.

1968 köpte de Karl-Eriks farfars hus i Herräng. Där träffades familjerna när barnbarnen hade sommar- och sportlov. Bad, fiske, segling stod på schemat.

Flera av våra klasskamrater har gått bort, kanske inte så konstigt, vi är ju alla över 86 år. Ändå känner vi sorg när vi får budet att Karl Erik ”Kalle” lämnat oss.

Ämnen i artikeln

Minnesord

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt