Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-02-28 06:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-karl-erik-olsson-5/

Familj

Till minne: Karl Erik Olsson

Före detta jordbruksministern Karl Erik Olsson, Sösdala, har, som tidigare meddelats, avlidit i en ålder av 82 år. Han efterlämnar hustrun Sonja samt barn och barnbarn men också av en stor skara nära medarbetare.

”Bonde var jag sedan födseln och politiken kom därefter” sa ofta Karl Erik. Han insåg tidigt att vår planet och dess ekosystem skulle klara sig utan människor men inte vi utan ekosystemen. Hans upplevelser, formade i en efterkrigstid av solidaritet även med länder utanför Norden och Europa, lade grunden till ett brett internationellt engagemang för en hållbar utveckling.

Detta kom att prägla Karl Eriks politiska gärning alltifrån att han blev ordförande i riksdagens jordbruksutskott med resor till Bryssel inför riksdagens beslut om en avreglering av det svenska jordbruket. Men sedan följde ytterligare resor inför Sveriges medlemskap i EU för att i stället förbereda en ”återreglering” enligt EU-modell. Denna nya roll för en svensk jordbruksminister kom att kräva nära kontakter inte bara i de nordiska länderna utan också ökande kontakter och resor såväl inom Europa som utanför. Det var i den rollen som vi, medarbetarna utomlands, mötte Karl-Erik när han besökte de utkikspunkter i världen som regeringen såg som viktiga för såväl det svenska jordbruket som de areella näringarnas roll i ett globalt perspektiv.

Karl Erik blev efter regeringstiden EU-parlamentariker i den liberala gruppen ihop med Marit Paulsen. Det blev, som vi upplevde det, en spännande samverkan i Bryssel mellan två karismatiska politiker som ofta kunde komplettera varandras engagemang för de gröna näringarna. De internationella perspektiven låg Karl-Erik varmt om hjärtat. Han såg inte minst växtförädlingens avgörande roll i det arbetet. Mot den bakgrunden var han under ett antal år styrelseledamot i det nyinrättade FN-organet Global crop diversity trust, kanske mest känt för sitt lager av fröer på Svalbard. Men också engagemanget för jordbrukets viktiga roll i det internationella utvecklingssamarbetet framkom tydligt hos Karl-Erik i vårt arbete inom Kungliga Skogs- och lantbruksakademien.

Det var en stor förmån att få ha varit medarbetare i Rom, Bonn, Bryssel, Washington DC, Ottawa och Moskva till en så kunnig och omtänksam ledare för de areella näringarna och i arbetet för en global hållbar framtid.

Ämnen i artikeln

Minnesord

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt