Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-14 22:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-karl-erik-warneryd/

Familj

Till minne: Karl-Erik Wärneryd

Professor emeritus Karl-Erik Wärneryd, Stockholm, har avlidit i en ålder av 91 år. Närmast anhöriga är hustru Eila, barn och barnbarn.

Karl-Erik var bördig från Edsvära socken i Västergötland. Han avlade civilekonomexamen vid Handelshögskolan i Stockholm 1950 där han sedan fortsatte att forska, samtidigt som han studerade psykologi och sociologi vid Stockholms högskola. Ett stipendium möjliggjorde för honom att studera och 1955 disputera i psykologi vid University of Chicago. Tillbaka vid Handelshögskolan skapade han ämnet ekonomisk psykologi och utnämndes 1963 till professor i ämnet.

Karl-Erik var en av grundarna av IAREP – International association of research in economic psychology – och med böckerna ”Ekonomisk psykologi” och ”Konsumtionens ekonomiska psykologi” etablerade han ämnet i Norden. Det kom sedan att ha stort inflytande både på andra akademiska fält och olika praktiska verksamheter. Det senare kanske främst inom konsumentmarknadsföring och masskommunikation, där också boken ”Kommunikation och påverkan” spelade stor roll.

Karl-Erik skrev även inflytelserika böcker och artiklar om finansiell psykologi, affärsetik, skattebeteenden och entreprenörskap. Hans forskningssektion var också starkt engagerad i högertrafikomläggningen.

Men framför allt minns vi Karl-Erik som en nyfiken och inspirerande mentor, oerhört beläst och kunnig inom en mängd olika områden. Han var alltid öppen för yngre doktoranders olika idéer och engagerade sig i deras forskning. Han var också en mycket duktig pedagog som stimulerade till intressanta diskussioner. Och han var oerhört respekterad. När Karl-Erik tog till orda på internationella konferenser blev det knäpptyst – alla lyssnade andäktigt till hur han sammanfattade den mängd tankar och åsikter som olika forskare uttryckt, la till egna tankar och avslutade med en slutsats som sedan blev vägledande för fortsatt forskning.

Vi minns Karl-Erik med tacksamhet och glädje.