Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-30 07:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-karl-fredrik-berggren-1/

Familj

Till minne: Karl-Fredrik Berggren

Karl-Fredrik Berggren, Linköping, professor emeritus vid Linköpings universitet, har gått bort i en ålder av 82 år. Närmast anhöriga är hustrun Christina Warfvinge, barnen Knut, Thomaz och Katarina samt barnbarn.

Kalle växte upp i Uppsala och disputerade 1969 vid kvantkemiska institutionen, Uppsala universitet. Huvuddelen av avhandlingen utarbetades vid FOA inom den teoretiska fysikgruppen. Det var där jag mötte Kalle och det blev starten på en livslång vänskap. På Kalles initiativ lyckades vi tillsammans erhålla ett stipendium för en forskarvistelse i Bryssel. Detta till en forskargrupp som det långt senare skulle visa sig rymde två blivande Nobelpristagare (kemi och fysik). 

Med stor entusiasm började Kalle 1971 som professor i Linköping. Här medverkade han till att institutionen (IFM)  i dag har högt internationellt anseende. Han fick möjlighet att bedriva högklassig forskning samtidigt som han genom undervisning kunde förmedla kunskap. Han värnade om studenterna. Det var också Kalle som handledde den första doktorn vid IFM.

I slutet av 80-talet ägde en strid rum mellan landets lärosäten där det gällde att få etablera ett nationellt superdatorcentrum (NSC). Denna vanns av Linköping. Detta mycket tack vare Kalles koncisa debattförmåga, gärna kryddad med några, ibland, bitska kommentarer.

Under åren 2003–07 utsågs Kalle av Lunds universitet som projektledare för ESS-S (European spallation source-Scandinavia) med uppgift att förbereda en skandinavisk etablering med Sverige som värdland. Laboratoriet, som avser neutronspridning för en brett inriktad materialforskning, byggs nu i Lund.

Kalle hade förmågan att tänka ett steg längre än vi andra. Hans breda forskning innefattade ämnen som teorin för kondenserad materia, kvantfenomen hos lågdimensionella nanostrukturer, kvant- och vågkaos och spridning. 

Förra våren promoverades Kalle till jubeldoktor. Han var forskningsaktiv ända in i sina sista dagar.

Kalle var en mycket varm person som djupt ömmade för sin omgivning. Hans estetiska sinnelag gjorde det även möjligt för honom att förena vetenskap och konst. Hans betydelse för svensk fysik är imponerande. Jag saknar Kalle oändligt mycket. Mina tankar går i dag till Christina, hans barn och barnbarn.