Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-26 08:41

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-karl-goran-biorsmark/

FAMILJ

Till minne: Karl-Göran Biörsmark

Vår vän och riksdagskollega Karl-Göran Biörsmark, Norrköping, har avlidit efter en tids sjukdom, 85 år gammal. Närmast anhöriga är hustrun Carin, barnen Anna och Carl samt tre barnbarn.

”KG” föddes i Ulricehamn och utbildade sig till folkskollärare. Senare tog han en fil mag-examen och blev adjunkt. Huvuddelen av sitt yrkesliv, innan han invaldes i riksdagen, tjänstgjorde han som högstadielärare i Norrköping. Men under fyra år i mitten av 1960-talet bodde han och Carin i nuvarande Zimbabwe (Sydrhodesia) och arbetade i ett biståndsprojekt. Även där utövade han sin lärargärning.

Åren i Afrika påverkade KG starkt. Det engagemang som fört honom dit förstärktes och frågor om avkolonisering, insatser mot underutveckling och kamp mot rasåtskillnad blev centrala under resten av hans liv. Det ledde naturligt till ett politiskt arbete i Folkpartiet (Liberalerna). Internationell solidaritet, mänskliga fri- och rättigheter och demokrati var det han brann allra mest för.

Men också verkligheten på hemmaplan engagerade. Under många år som fritidspolitiker hann han med att bland annat vara ledamot av socialnämnd, kommunstyrelse och kommunfullmäktige i Norrköping.

I valet 1985 kom han in i riksdagen från Östergötland. Han drev många frågor och tjänstgjorde i flera utskott, men det var de internationella som dominerade. Han satt i utrikesutskottet och sidouppdragen är talande: FN-delegat och ledamot i flera olika sammanhang, exempelvis Svenska Unescorådet, nationalkommittén för FN:s läskunnighetsår och FN:s konferens om befolkning och utveckling. Men även annat, som skolfrågor och det egna länets utvecklingsmöjligheter, intresserade honom.

KG Biörsmark bars av tron på att en bättre värld är möjlig. Samtidigt som han brann för sina övertygelser var han samarbetsinriktad, optimistisk och lättsam. Där han var med skapades en positiv atmosfär. Vi får glädjas åt goda minnen från alla år med givande samarbeten kring viktiga samhällsförändringar.

Ämnen i artikeln

Minnesord

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt