Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-14 10:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-karl-gosta-nygren-1/

Familj

Till minne: Karl-Gösta Nygren

Docent Karl-Gösta Nygren, Stockholm, har som tidigare meddelats avlidit i en ålder av 81 år. Hans närmaste är hustru Margareta, barnen Tomas och Anna med familjer.

Karl-Gösta (kallad KG av kollegor) föddes i Gävle och växte upp i Sandviken. Efter studenten läste han medicin i Uppsala och specialiserade sig inom gynekologi och obstetrik. Disputerade i Uppsala 1974 på en avhandling om kvinnliga könshormoner.

Han blev Sveriges första överläkare inom familjeplanering. KG kom därför tidigt att knytas till Socialstyrelsen och WHO som expert inom området som var nytt och viktigt i och med p-pillrens intåg.

Den första professionella kontakten med sitt framtida arbetsfält fick KG 1981 genom att som expert på Socialstyrelsen ta initiativ till och leda en genomgång av läget för provrörsbefruktning (IVF) i Sverige. KG framstod som mycket initierad och positiv till detta helt nya fält. Det var därför inte förvånande att han redan 1984 tillsammans med två kollegor startade den första privata IVF kliniken i landet på Sophiahemmet, redan innan IVF hade etablerats på Karolinska.

KG:s intresse för säkerheten med IVF tekniken ur kvinno- och barnperspektivet gjorde att han tillsammans med några kollegor startade ett pionjärarbete med uppföljningsstudier av IVF behandlingar. Resultaten rönte stort nationellt och internationellt intresse och kom att få stor betydelse för hur IVF utförs i Sverige i dag.

KG insåg tidigt betydelsen av att skapa register över IVF behandlingar. Han engagerade sig därför stort i arbetet med att sådana startades både i Sverige och internationellt. Han blev 1998 ordförande för European IVF monitoring (EIM) en grupp inom European society of human reproduction and embryology (ESHRE) och 2003 för det världsomfattande IVF konsortiet ICMART. Detta arbete och slutsatser från studier baserade på uppgifter från registren har fått betydelse för hur IVF bedrivs i Sverige och andra länder.

En nestor inom reproduktionsmedicin i Sverige har gått ur tiden. Vi saknar honom och minns honom med värme. 

Ämnen i artikeln

Minnesord

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt