Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-04 18:21

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-karl-gosta-nygren-2/

Familj

Till minne: Karl-Gösta Nygren

Som tidigare meddelats har docenten i obstetrik och gynekologi Karl-Gösta (KG) Nygren, Stockholm, avlidit vid en ålder av 81 år. Närmast anhöriga är hustrun Margareta och barnen Tomas och Anna. 

När professor Carl Gemzell 1974 lämnade Akademiska sjukhuset och Uppsala universitet donerade han grundplåten till en stiftelse. En viktig uppgift för stiftelsen är att inbjuda en internationellt ledande forskare att hålla en ”Carl Gemzell-föreläsning”. Listan över föreläsare innehåller kvinnor och män med imponerande meriter. En av dessa är KG Nygren, som 2007 föreläste om ”Tre miljoner barn födda efter IVF – det började hos Carl Gemzell i Uppsala”. Föreläsningen blev en spännande exposé över möjligheterna att behandla ofrivillig barnlöshet hos kvinnor.

Vi som skriver detta har arbetat med KG Nygren under hans år i Uppsala och handletts av honom inom klinik och forskning. Hans stora kunskaper om reproduktionsmedicin var obestridliga men än mer imponerande var hans sätt att handleda. Ödmjukhet, tålamod och en stor dos humanism ingick i hans arsenal.

KG Nygren disputerade och blev docent i Uppsala 1974. Avhandlingen handlade om syntetiska gestagener, som är viktiga substanser i hormonella preventivmedel. Forskningen låg vid den internationella frontlinjen. Han blev därför det naturliga valet som chef när kvinnokliniken i Uppsala inrättade sin familjeplaneringsenhet.

KG Nygren tog sig an uppdraget med höga ambitioner och ledde denna framgångsrika verksamhet under många år. Hans fortsatta forskning blev internationellt uppmärksammad, särskilt uppföljningsstudierna av IVF-behandlingar och han kom att anlitas som expert av WHO.

I såväl sin kliniska som akademiska gärning var KG Nygren vårt föredöme. Han bidrog till god kollegial stämning och hans lyhördhet i kontakt med patienter var efterföljansvärd. Vi sörjer KG Nygren, en aktad kliniker, vetenskapsman och, viktigast av allt, vän. Våra tankar finns med hans närmaste anhöriga.

Ämnen i artikeln

Minnesord

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt