Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-09-29 05:25

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-karl-otto-aly-2/

FAMILJ

Till minne: Karl-Otto Aly

Doktor Karl-Otto Aly, Rönninge, har som tidigare meddelats avlidit 91 år gammal. Hans närstående är döttrarna Daniela och Carolina, trolovade Astrid Uhnér samt syskon med familjer i Sverige och Tyskland.

Karl-Otto och jag möttes under tidigt 50-tal på ”Lökoset”, det vill säga  Frisksportrestaurangen som låg vid Mäster Samuelsgatan i Stockholm. Där intog vi som studenter, han vid Karolinska institutet, jag vid Stockholms högskola, våra måltider. Vi hade ungefär samtidigt blivit bekanta med Are Waerland och hans kostidéer, vilka präglade restaurangen. Ett stort porträtt av Waerland prydde en av väggarna.

Våra samtal bidrog till att jag lämnade matematiken och övergick till medicinstudier. Vi satt tillsammans vid matbordet när budet om Waerlands bortgång kom. Karl-Otto föll i gråt – Waerland hade för honom haft en oerhörd betydelse som kunskapskälla, budbärare, förebild och inspiratör.

Karl-Otto hade lätt för att falla i gråt – en sympatisk egenskap. Mestadels var han emellertid glad och munter och det var sällan man såg honom utan ett varmt leende på läpparna. Sitt livsverk utförde han vid hälsohemmet Tallmogården i Sunnansjö, där han var medicinsk chef. Talrika är de gäster och patienter för vilka en vistelse där, med lakto-vegetabilisk kostregim och allehanda fysioterapeutiska behandlingar, innebar vägen till hälsa och välbefinnande.

När Svensk läkarförening för biologisk medicin grundades 1976 kom vi båda med i styrelsen. Karl-Otto var sedan under åren 1992–2007 ordförande. Han genomdrev under den tiden en namnändring till det mer adekvata Svensk läkarförening för komplementär medicin. Att leda sammanträden var eljest inte Karl-Ottos starka sida. Han var för godhjärtad för att kunna hålla långpratarna stången.

Vi var inte meningsfränder i allt. Men det störde inte nämnvärt vår samvaro. Karl-Otto hade också råd att ändra mening när skäl därtill förelåg – en annan sympatisk egenskap. Att dricka kaffe hade han länge avrått från men de hälsovänner som till äventyrs hade avnjutit den ädla drycken i smyg fick så småningom hans fulla sanktion. Frågan är om han inte rentav själv av och till bytte ut sitt nyponte mot en kaffetår.

Karl-Otto Aly saknas av en stor skara kolleger och vänner men först och sist av de talrika patienter som han under årens lopp väglett till ett hälsosammare liv.

Ämnen i artikeln

Minnesord

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt