Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-06-01 17:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-katharina-salorant/

Familj

Till minne: Katharina Saloranta

Katharina ”Kickan” Saloranta, Stockholm, har avlidit i en ålder av 75 år. Närmast anhöriga är hennes bröder i Finland med familjer.

Katharina, Kickan, föddes i Vasa Finland och studerade statsvetenskap vid Åbo akademi. Hennes långa internationella yrkeskarriär började redan där som en av de första medarbetarna i vintersportresebyrån Snöresors filial. 

Därefter följde många intensiva och spännande år för Europeiska Ferieskolan i bland annat Finland, Japan och på huvudkontoret i Luzern. Både i Japan och i Schweiz fick hon möjlighet att utöva sitt stora intresse för skidåkning.

Efter ett tiotal år utomlands återvände Kickan till Stockholm och Snöresor, där hon hade många vänner. Hon var en stark personlighet och en samlande kraft. Kickan blev snabbt en huvudperson i vänföreningen Snösvängen, där hon var en verklig eldsjäl.  Många är de oförglömliga resor, upptåg och fester hon satte sin prägel på. 

De sista 15 åren gjorde Kickan ett karriärbyte och gav sig in i reklambranschen, där hon blev kvar till sin pensionering.

Vi är många som har åtnjutit Kickans gästfrihet med vällagade och spännande rätter i överflöd. Både på Odengatan liksom på hennes älskade sommarnöje på Nagu, Åbolands skärgård. Där trivdes Kickan allra bäst. 

Kickans konstnärliga ådra tog sig uttryck i måleri och fotografering. Kameran fanns alltid med, och vi var många som fick ta del av hennes fotokonst. Måleriet tog henne på inspirerande resor till bland annat Frankrike och till goda vänner på Tynningö.

Det blir tomt efter Kickan. Vi kommer att sakna alla spännande berättelser från länder hon har levt och arbetat i, hennes rakhet och förmåga att aldrig ge upp – sisu, hennes vänfasthet och generositet.

Ämnen i artikeln

Minnesord

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt