Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-31 15:53

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-kerstin-branngard/

Familj

Till minne: Kerstin Bränngård

Konstnär Kerstin Bränngård har stilla insomnat i Bergshamra, Solna. Närmaste anhöriga är barnen Björn, Anders och Agneta, samt barn och barnbarn.

Kerstin var dotter till skulptören Gustaf Sandberg och bildknypplerskan Greta S Sandberg. Hon föddes i Stockholm 1917. Familjen flyttade till Ulriksdal i Solna 1921. 

Efter skolan tog Kerstin jobb som stallkarl i Sorunda, det var hårt arbete. Efter ett par år började hon på Edvin Ollers målarskola och sedan hos Isaac Grünewald. Tiden hos Grünewald blev betydelsefull.

Efter utbildningen gav hon sig ut på luffen, från Skåne i söder till samerna i norr, med målarskrin och cykel. Hon hjälpte till med olika saker på gårdarna mot mat och husrum. 

Under denna resa kom hon till Brännan i Storholmsjö, Jämtland och träffade Nils Bränngård, och blev blixtförälskad. Nils var skogvaktare och fick sin första anställning i Lycksele, där sonen Björn föddes. De flyttade sedan till Backe i Ångermanland där Anders och Agneta föddes, och även dottern Kristina som dog som spädbarn.

Hela tiden tecknade och målade Kerstin. Hon fick en mängd porträttbeställningar och 1949 sitt första offentliga uppdrag, altartavlan till Höglands kapell i Dorotea. Därefter glasfönster i Bodums kyrka och Backes församlingshem, väggmålning i Rossöns skolmatsal och en bildväv till Backe lasarett.

Familjen flyttade till Strömsund 1966 och levde där fram till maken Nils död. Det var mycket aktiva år för Kerstin med många beställningar. Som altarväven i Föllinge kyrka, vägg på Hälsocentralen i Strömsund, glasfönster till Odensala vårdcentral och Birgittahemmets kapell i Djursholm med mera. 

Kerstin flyttade till Östersund 1982 och därefter till Stockholm. I början av 90-talet flyttade hon till Konstnärshem, på Hornsgatspuckeln och var mycket glad åt gemenskapen med andra konstnärer, bland dem hennes vän Signe Lund-Aspenström. 

Kerstins sista utställning ”Konst genom fyra generationer” på Länsmuseet Jamtli i Östersund, hade vernissage på hennes 100-årsdag.