Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-18 17:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-kerstin-jonasson-3/

Familj

Till minne: Kerstin Jonasson

Professor emeritus Kerstin Jonasson, Stockholm, har som tidigare meddelats avlidit i en ålder av 78 år. Närmast anhöriga är maken Stig, barnen Gösta och Maria med familjer samt bröderna Anders och Gunnar med familjer.

”Modesty shone on her like a flower”. Detta citat infinner sig spontant när man med få ord vill karakterisera en kär vän som alltför hastigt lämnat oss. Det är lite ironiskt att behöva ta till engelska när det gäller en lärd och uppskattad professor i franska, som sådan känd och erkänd även internationellt.

Prestigetänkande var henne totalt främmande, ej heller verkade hon förstå att hennes intelligens och humor parad med den modesta framtoningen gjorde henne enastående i ordets egentliga betydelse. Privat, medmänskligt och yrkesmässigt – i alla avseenden var Myra, som vi vänner kallade henne, föremål för vår tillgivenhet och beundran.

Att ha en vän som Myra innebar ett privilegium: bortsett från de varma känslor man hyser för en kär vän hade Myra unika egenskaper: utöver sin intelligens och lärdom var hon en av de rättrådigaste personer jag känt. I hennes närvaro blev tillvaron ljusare och roligare. Hon var en sann humanist och det var ett nöje att ägna sig åt det ibland strävsamma arbetet med läromedel tillsammans med henne, vi hade roligt helt enkelt.

Myra hade en enorm arbetskapacitet, hon var anlitad i många kretsar, hon var ju en mångsysslare vad beträffar konst, litteratur och musik och var i anspråkstagen av många vittra sällskap. Som vice ordförande var hon ett enormt stöd för mig under mitt 10-åriga ordförandeskap för den svenska sektionen av AMOPA (Association des membres de l'ordre des palmes  académiques, en förening för dem som fått den franska orden av Les palmes académiques ”civil” motsvarighet till Légion d'honneur) och hon övertog också efter trägna böner ordförandeskapet.

Med Kerstin som ordförande visste man att det hölls en hög kvalitet på sammankomsterna och det var också många som förhörde sig om henne när hon i våras inte kunde fortsätta.

Den gudarna älskar låter de dö ung, Myra förblev en evig ungdom i själ och hjärta. Hennes väna väsen, hennes lärdom och lyhördhet – det är det ljusa minnet hon skänker oss vänner, det vi inte blott minns i tankarna utan även i hjärtat.