Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-16 22:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-kjell-fenyi/

Familj

Till minne: Kjell Fényi

Kjell Fényi, Salem, har avlidit i en ålder av 83 år. Närmast anhöriga är makan Britt, sonen Markus samt bonusbarnen Susanna, Jenny och Tobias med familjer.

Min bästa vän alltifrån vår gröna ungdom, Kjelle, är död; drabbad av en aggressiv cancer. Det känns mycket sorgligt.

Kjelles kamratkontakter har alltid varit många. I vår ungdom var det alla Brommakamrater och Solvallagänget. Sedan arbetskamrater på Esselte, bridgegänget, Peru-, gympa-, bastu- och ridgänget. I alla sammanhang var Kjelle en mycket uppskattad vän.

Kjelle, som hade en svensk mamma och en ungersk pappa, befann sig under hela andra världskriget i Ungern där hans far var företagare. Efter kriget 1945 skingrades egendomarna och företaget, och efter en fyra månader lång dramatisk flykt genom Ryssland och Finland kom familjen till Sverige när Kjelle var nio år.

Efter uppväxten på Östermalm, gymnasiet och en tid på General Motors, började Kjelle på Esselte där han träffade sin Britt. Tillsammans fick de fyra fina barn och bonusbarn: Susanna, Jenny, Tobias och Markus, alla med egna familjer. Tillsammans med Britt gjordes han under åren många fantastiska resor i hela världen, ofta till ovanliga resmål, till exempel till Mongoliet. I sällskap med Perugänget vandrade de också i både Sydamerika och Kappadokien.

En vecka före Kjelles död åt vi två en nostalgilunch på Löwenbräu (”Lövet”) vid Fridhemsplan. Vi bilade sedan gata upp och gata ner i Traneberg, Stora Mossen och längs 12:ans linje ut till Nockeby och Drottningholm och mindes de gamla kamraterna och många festliga tillfällen.

Nu är Kjelle borta. Jag och många med mig känner stor saknad, men kommer alltid att minnas honom.