Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-23 20:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-klaus-hubner/

FAMILJ

Till minne: Klaus Hübner

Förre polispresidenten Klaus Hübner, Berlin, har avlidit i en ålder av 96 år. Han efterlämnar sin maka Waltraud och ett stort antal vänner inom EU:s poliskårer.

Den för sina framsynta demokratiska reformer legendariske högste polischefen i Västberlin 1969-87, Klaus Hübner, har avlidit. Född i Berlins arbetarstadsdel Wedding upplevde Hübner de ekonomiska krisåren och nazismens maktövertagande. Under kriget inkallades Hübner som jaktpilot till Luftwaffe och flög 1944-45 fotospaningsuppdrag över den tysk-sovjetiska östfronten: ”Flyginsatserna medgav inga pilotfel. Lättsinne i luften medförde ofta döden.”

Som nyanställd polis i Västberlin 1949 protesterade den oförskräckte Hübner skriftligen mot att många nazistiskt sinnade tidigare chefer ur Himmlers polisbataljoner fick anställning i Västberlins poliskår. Han gjorde snabbt karriär i det västtyska polisfacket och valdes 1965 in i förbundsdagen för SPD.

Den blivande förbundskanslern Helmut Schmidt uppmärksammade Hübners banbrytande reformförslag hur den västtyska polisen borde reformeras. När Klaus Hübner 1969 kallades som högste chef för Västberlins polis, skakades staden av nästintill dagliga våldsamma demonstrationer mellan polis och studenter inom 68-rörelsen.

Hübners, för sin tid unika, taktik i form av deeskalerande polisdialoger med studenterna och andra proaktiva åtgärder resulterade i att de våldsamma demonstrationerna upphörde. Hübners förtroendeskapande samråd med studentrörelsen fick den för Västtyskland viktiga politiska effekten att en majoritet av studenterna inte kom att solidarisera sig med den våldsbejakande vänsterextremismen inom Rote Armee Fraktion.

Med sin breda kompetens kunde Hübner nu genomdriva ett antal viktiga polisreformer i Västberlin (vilka positivt kom att påverka svensk polis): att skapa en demokratiserad medborgarpolis med förbättrad polisutbildning, att ge kvinnor likvärdigt inträde i polisen med flera reformer.

Klaus Hübner framstår i dag som polispresidenten som i många avseenden var långt före sin tid.

Ämnen i artikeln

Minnesord

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt