Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-23 06:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-kurt-agerup/

FAMILJ

Till minne: Kurt Ågerup

Kurt Ågerup (född Johannesson), Göteborg, har avlidit 80 år gammal efter en kort tids sjukdom. Närmast anhöriga är hans hustru Gunilla samt barnen Eva, Claes och Ulf med familjer.

Kurt växte upp i Dals Ed och redan som fyraåring blev han faderlös. Som många små pojkar med mycket energi hade han inte alltid ett välkammat uppträdande, och i stället för idogt studerande blev det med tiden ett framgångsrikt idrottsutövande med fotboll som främsta intresse. Så bra att Norrköpings allsvenska lag ville köpa honom. Men Kurt valde en annan bana och liberorollen på fotbollsplan byttes mot familjebildning och ganska snabbt ett ansvar för tre små barn och ett liv med hans livslånga kärlek Gunilla.

Med en stor familj blev det ekonomiska ansvaret större och efter framgång som säljare kompletterade han sin utbildning med ekonomi och företagsledning. En flytt med familjen till Kungsbacka och ett jobb på Forbo Forshaga som marknadschef lärde honom mycket. Därefter blev Electroluxkoncernen blev hans hemvist.

Starka varumärken tenderar att skapa en bekväm organisation. När Kurt tillträdde som vd startade han med omfattande utvecklingssamtal med ledande personer i företaget som sedan utmynnade i sanering av allt onödigt tjafs. Som belöning fick man en nöjdare och mer lönsam verksamhet.

Som avslutning på sin karriär var han koncernchef för Monark/Stiga. När Proventus sålde till Grimaldi kolliderade två ledarstilar och Kurt klev åt sidan. Han tänkte sig då att njuta sydfransk kultur och skaffade ett hus med ganska stort upprustningsbehov i Sainte-Maxime. Det höll några dagar innan längtan tillbaka till industrin satte in och det blev engagemang i Jösse Car (en svår uppgift).

Kurt hade en svåger som sysslade med företagsetablering modell större och var inte svårövertalad att ta sig an etableringen av ett världsomspännande distributionsnätverk (på Q-Med) innan han till sist bestämde sig för att gå i pension och ägna sig åt golf, skidåkning och livet i Frankrike och det älskade sommarhuset i Dalsland tillsammans med sin hustru, sina barn och barnbarn.

Vi alla som njutit många glada och inspirerande stunder med Kurt och ännu inte riktigt förstått att han inte längre finns, får i stället vårda minnet av en riktigt fin man.

Ämnen i artikeln

Minnesord

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt