Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-11 19:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-lars-ake-lundberg/

Familj

Till minne: Lars-Åke Lundberg

Prästen Lars-Åke Lundberg, Stockholm, har avlidit 84 år gammal. Han efterlämnar hustru Ingeborg, barn, barnbarn, vänner och kollegor.  

Prästen, författaren och tonsättaren Lars Åke Lundberg har betytt mycket för att utveckla den form av gudstjänster vi firar i dag. I slutet av 60-talet nådde den så kallade sekulariseringsteologin Sverige. Innebörden var att inse att för en kristen människa finns det inte något som är mer heligt än något annat. Självklart hörde dans, dramatik och profan musik också till gudstjänsten och människans kulturella, sociala och politiska nöd måste få finnas i centrum.

Det var med denna grundsyn som Lars-Åke Lundberg (tillsammans med prästen Ragnar Wittgren) skapade de jazzmässor som började firas först i Gustav Vasa hösten 1966 och senare i Stefanskyrkan i Stockholm. Här blev det tillåtet att få uttrycka oro, tvekan och till och med otro. Han skrev musiken ”Jag kom inte hit för att jag tror, jag kom hit för jag behöver dig.” (psalm 532).

Vid denna tid tjänstgjorde han i Matteus församling och arbetade sedan som stiftsadjunkt med gudstjänstfrågor. Han kom senare till Österhaninge där han tillsammans med barnkörerna gav ut sju skivor. ”Vi sätter oss i ringen” och ”Guds kärlek är som stranden” är de mest kända. Han var förlagsredaktör på Verbum, 1979–1987, och gav ut ett flertal böcker bland annat ”Bönen – Hoppets språk”.

När han var kyrkoherde i Kungsholms församling, 1988–1993, trivdes han allt mindre med den administrativa och hans liv fick en alltmer diakonal inriktning. Han blev andlig vägledare på behandlingshem för missbrukare och kriminella. Han var även präst på fängelset i Österåker 1993–2001. Under denna tid var han med om att arbeta fram sinnesrogudstjänsterna i Allhelgonakyrkan. Hans engagemang för utsatta grupper i samhället var stort.

I vår nuvarande psalmbok finns han representerad med tonsättningar till nio psalmer och översättningar av två psalmer. Han lever kvar i sina melodier. Tack för allt han fick göra och ge.

Ämnen i artikeln

Minnesord

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt