Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-24 15:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-lars-erik-klangby/

Familj

Till minne: Lars Erik Klangby

Lars Erik Klangby, Stockholm, förre finansdirektören och vice vd vid stiftelsen Riksbankens jubileumsfond, har avlidit i en ålder av 76 år. Han efterlämnar syskon och syskonbarn.

Lars Erik Klangby föddes i Tranås, men växte upp i Stockholm och i Motala där han 1963 avlade studentexamen. En fortsatt akademisk utbildning vid Lunds universitet med nationalekonomisk huvudinriktning följde, vilket ledde till en fil kand 1968.

Nu var han redo för en snabb och mycket framgångsrik yrkeskarriär. Först hamnade Klangby i Konjunkturinstitutet, han fick sedan en ledande position i Sveriges Riksbank som bankokommissarie och blev slutligen chef för fondavdelningen. Vid 1980-talets mitt var han djupt involverad i vad som benämns som ”Novemberrevolutionen 1985” det vill säga Riksbankens beslut att avreglera kreditmarknaden.

Klangby var även synnerligen instrumentell i arbetet att frigöra Riksbankens jubileumsfond från Riksbanken. Därmed fick fonden ett mandat att helt självständigt förvalta sin förmögenhet.

Lars Erik fick omedelbart i uppgift att utreda hur förmögenhetsförvaltningen skulle skötas. Förslaget blev att inrätta en tjänst som finansdirektör, som han själv erhöll, och att anställa en penningförvaltare. Detta betydelsefulla arbete under 1980-talets avslutande år kom att betyda räddningen för fondens verksamhet. Den organisation Lars Erik då byggde upp gäller i princip ännu i dag, liksom viktiga delar av riktlinjerna för hur placeringarna skulle göras. Båda har varit framgångsrika.

Lars Erik var en klok, eftertänksam och omdömesgill makroekonomisk ledare med känsla för hur man skapar långsiktig avkastning och stabilitet.

Han fick se fonden växa från 1,5 miljarder till 8 miljarder under sin sammanlagt 17-åriga aktiva verksamhet vid fonden. Han kom att få avsluta sin framgångsrika gärning vid fonden år 2004 såsom han började 1988, det vill säga som styrelseledamot. Men hans karriär kröntes med att han även blev ordförande i styrelsens finanskommitté.

Lars-Erik var i unga år en regelbunden fjällvandrare. Han hade en mycket stor integritet och alltför få personer fick förmånen att bli nära vän med honom. Men de som fick den äran blev aldrig besvikna på denne alltid mycket beläste, filmkunnige, korrekte och välklädde gentleman. Vi är många som är mycket tacksamma över Lars Erik Klangbys livsverk!