Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-26 15:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-lars-gunne/

Familj

Till minne: Lars Gunne

Professor Lars Gunne, Stockholm, har avlidit i en ålder av 96 år. Han efterlämnar hustrun Ulrika samt döttrarna Barbro och Cecilia, sönerna Thomas och Bengt med familjer samt många vänner.

Lars blev medicine licentiat i Stockholm och docent i psykiatri vid Karolinska institutet. Han tjänstgjorde vid Beckomberga sjukhus, Södersjukhuset och Karolinska institutet, innehade forskartjänst i neuropsykiatri vid Statens medicinska forskningsråd.

Från 1966 var Lars Gunne professor i psykiatri vid Uppsala universitet och överläkare vid forskningsavdelningen, Ulleråkers sjukhus. Han startade där den första svenska metadonbehandlingen mot opiatmissbruk efter att året innan bedrivit forskning om metadon vid Rockefellerinstitutet i New York. Han forskade ytterligare i USA, vid Massachusetts institute of technology och vid Georgetown University om bland annat om motoriska läkemedelsbiverkningar.

Lars publicerade artiklar inom psykiatri som även omslöt hans musikintresse. Då handlade de om Mozarts tänkbara Tourettes syndrom och om schizofrenin hos den svenske kompositören Jakob Adolf Hägg.

I den kliniska verksamheten förstod Lars betydelsen av grundläggande etiska värderingar i vårdarbetet. Hans inopportuna rättframhet inom metadonbehandlingen gjorde honom inte alltid populär bland myndigheter men han uppskattades hängivet av sina patienter för sina stödjande ordinationer. Efter sin pensionering delade han sin tid som sakkunnig vid Läkemedelsverket och sitt intresse för musik.

Lars hade lätt att få vänner, både i Sverige och utomlands. Det var en förmån att få samarbeta med honom. Man imponerades av hans analytiska förmåga och hans klara tankar. Vi som kom att stå Lars nära minns med saknad hans humor och vänliga leende inte minst när han och Ulrika tog emot oss på den älskade Furuholmen i Nynäshamns skärgård.

Det är med djup saknad vi nu tar farväl av vår vän. Samtidigt är vi tacksamma för alla minnesvärda stunder vi fått vara tillsammans. 

Ämnen i artikeln

Minnesord
Rätta artikel

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt