Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-19 10:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-lars-h-eriksson/

Familj

Till minne: Lars H Eriksson

Lars H Eriksson, Älta, har avlidit, 78 år gammal. Närmast anhöriga är hustrun Isabella Torino och barnen i ett tidigare äktenskap, Eva och Anders med familjer.

Lars föddes i Strängnäs och studerade i Uppsala. Han kom därefter att arbeta i Stockholm, först i LRF och senare på Sparbanksföreningen som informationsdirektör. Efter det valde han att bli konsult och hjälpte företag med kontakter med medier, inte minst i krislägen. Han hade lätt för att nå berörda grupper på djupet i svåra situationer. Lars skapade även årsredovisningar för företag, som blev attraktiva och läsarvänliga.

Närmast hans hjärta stod förstås familjen. Med barn och barnbarn – dottern Eva med familj bor i Dublin, Irland – höll han tät kontakt. Och till Anders familj kom han gärna på besök. Med hustrun Isabella reste han i många år till hennes hemtrakt Piemonte i Italien, där deras människointresse och kärlek till god mat fick utlopp.

Jämte arbete och familj ägnade Lars mycken tid åt musiken. Han sjöng i kören De svenske samt i Taube-kören och Teaterordens (TSO) kör. Lika aktiv var Lars som medlem i AIK, inte minst i dess klubbtidning.

Själv vetgirig och med blick för talanger blev Lars efterfrågad som programansvarig i Rotary men även i Älta-avdelningen av SPF, där det hölls föredrag om alltifrån jazzens till stumfilmens historia. I många år var han även glädjespridare i gymnastiksällskapet Gillegruppen.

Lars trivdes i den lite friare föreningsmiljön, med dess eldsjälar och original. Han var sällskaplig och humoristisk, och gav gärna inblickar i uppväxtens Strängnäs liksom i alla de moment som en eldare i Mariefreds museitåg måste behärska.

I böckernas värld kände Lars samhörighet med dem som skildrat vardagens sorglustiga och oväntade kopplingar. Alfred Vestlund, Grönköpings odödlige poet, samt Birger Sjöberg, Piraten och Jolo tillhörde favoriterna.

Lars ringde ibland och lät oss ivrigt veta, att vi borde följa med till en konsert i Stålbåga eller göra sommarens resa med s/s Mariefred. Vi tänkte att hans underfundiga och glädjefyllda sätt till del hade sin rot i barndomens frikyrkomiljö. Men också i att han själv visste vad sorg och förlust vill säga.

Ta vara på din dag – det lärde han oss. 

Vi lyser frid över Lars minne.