Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-22 03:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-lars-holmstrom/

Familj

Till minne: Lars Holmström

Lars Holmström, Stockholm, har efter en tids sjukdom avlidit i en ålder av 79 år. Han efterlämnar närmast hustrun Brita och deras tre gemensamma barn Claes, Johan och Helene med familjer samt systrarna Eva och Lotta med familjer.

Rätta artikel

Lars föddes i Stockholm men bodde största delen av barndomen i Västland i Uppland, där fadern Sven var kyrkoherde. 1960 avlade han studentexamen vid Uppsala högre allmänna läroverk och hade då även hunnit med ett år som utbytesstudent i USA.

Lars studerade sedan vid Handelshögskolan i Stockholm. Direkt efter examen fick han anställning i ett företag inriktat på ”management consulting”. Där kom Lars att medverka i ett flertal rekonstruktioner av större företag och banker. 

Lars blev så småningom delägare i bolaget (CTI) vars inriktning gradvis kom att fokusera på industrialisering i u-länder. Arbetet tog Lars till exotiska länder i Centralamerika, Afrika, Mellersta Östern och Asien för uppdragsgivare såsom svenska biståndsorgan, Världsbanken, FN och regeringsorgan i olika länder. 

Lars omfamnade världen både mänskligt och intellektuellt: nyfiken, snabbläsande, romaner, deckare och med The Economist som öga mot omvärlden. Filmintresset tillgodosågs med hustrun Bia på kvartersbion Zita och jazzintresset innebar Frank Sinatra och bubbel för oss vänner i det ombonade hemmet.

Lars var en fantastisk lyssnare, alltid bidragande med sin fenomenala skärpa, alltid med ett varmt leende och en elegant lösning. Lars hade en unik förmåga att se och få var och en att känna sig betydelsefull. Han lyfte stunden och människor. Och han trivdes med ungdomar och njöt i umgänget med sina fina barnbarn i Helene- och Johan-familjerna, som han var så oerhört stolt över.

I nästan fem år bar Lars stoiskt vetskapen om sin tunga diagnos. Han blev en förebild för hur man uthärdar en mycket svår utmaning. Redan 2015 sammanfattade Lars sitt liv i ett dokument och skrev bland annat: ”... har jag levt ett fantastiskt bra liv ... känsla av lycka och eufori från samvaron med olika människor...” Vi vänner känner en oerhörd saknad, men också en ”känsla av lycka och eufori” över att ha haft Lars som en oändligt kär vän.