Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-23 14:19

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-lars-lindstrand/

Familj

Till minne: Lars Lindstrand

Lektor Lars Lindstrand, Stockholm, har avlidit i en ålder av 92 år. Närmast anhöriga är sönerna Mats och Ulf med familjer.

Rätta artikel

Lars Lindstrand, mannen som skapade Aktiespararna, har avlidit. Som vice ordförande och Lars Lindstrands närmaste medarbetare såg jag hans oräddhet och framgångar på nära håll.

När jag ska skriva dessa rader tar jag fram minnesnoteringar och protokoll. Lars Lindstrand var ordförande 1973–77. Utgångspunkten för hans arbete var en A4-sida med 15 handskrivna punkter, daterad den 27 augusti 1971 på Lidingö.

I 15-punktsprogrammet ingick fullmaktsinsamling inför de börsnoterade bolagens stämmor. Men först skulle en aktie (ja, bara en enda) köpas i alla börsnoterade bolag. Sedan skulle alla dessa företags bolagsstämmor bevakas med företrädare för Aktiespararna. Lars Lindstrand själv skrämde livet ur några av de mest prominenta personerna i företags-Sverige, som Iggesunds Carl Trygger, Skandias ordförande Ragnar Söderberg och Volvos vd Pehr G Gyllenhammar.

För mig träder bilderna fram som om det vore i går. Faktum är att jag kan se allt framför mig. Noterade hur Lars Lindstrand aldrig tvekade. En viktig fråga var att främja aktiesparandet. Det måste dock ske genom en separat organisation, menade Lars Lindstrand. Samtidigt som de befintliga aktiespararna skulle kunna deltaga i bolagsstämmor och göra sin talan hörd. Aktiespararna företrädde således de befintliga aktiespararnas intressen. Den nya organisationen skulle främja sådant sparande och döptes rätt och slätt till Aktiefrämjandet. 

Aktiespararnas riksförbund sexdubblade sitt medlemstal under Lars Lindstrands ledning och nådde 10.000 medlemmar 1977. Bidragande till detta var små kuponger i landets större tidningar, där den intresserade kunde fylla i sitt namn. Stor framgång.

Lars Lindstrand satte Aktiespararna på kartan, och där finns organisationen fortfarande. Som en viktig aktör, både i börs-Sverige och i samhället. Och vi är många från den tiden, när Lars Lindstrand var aktiv, som tänker tillbaka på hans banbrytande insatser och minns honom med stor saknad.