Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-23 07:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-lars-lindvall/

Familj

Till minne: Lars Lindvall

Professor emeritus Lars Lindvall, Göteborg, har avlidit i en ålder av 83 år. Närmast anhöriga är sambon Cecilia och barnen Hannes och Ylva med familjer.

Rätta artikel

Lars Lindvall var professor i romanska språk vid Göteborgs universitet. Han var ordforskare till professionen och som sådan en sällsynthet på våra breddgrader. Ingen i landet visste mer om fornfranskans övergång till medeltidsfranska, om hur orden förändrades och om de språkliga grepp och konster som 1100-talets franska versdiktare använde för att fängsla sin publik.

Lars Lindvall var en språkman som förmådde lyfta blicken över de egna undersökningarna. Han såg sina bidrag som en del av ett större humanistiskt arv viktigt att förvalta. Och han spred också generöst sina kunskaper med ett slags demokratisk självklarhet som inte tog hänsyn till akademiska hierarkier.

Det informella symposiet, om det så helt improviserat ägde rum på den italienska restaurangen Marsala på Chapmans Torg i Göteborg, var för honom viktigare än katederföreläsningen. Denna frihetliga kunskapssyn blev inte mindre med åren. Efter sin pensionering lät han sig övertalas att tolka en av sina favoritdiktare Chrétien de Troyes till svenska för en antologi, ett långt avsnitt ur verseposet Perceval från 1180-talet.

Hans bildning, vetgirighet, vänlighet och uthållighet kan många vittna om – och om hans entusiasm. Den gjorde en gång också nättidskriften Dixikon möjlig. Dess europeiskt öppna humanistiska inriktning stämde överens med hans egen. Och han blev en trogen medarbetare. Kanske var Lars en av de sista i sitt slag av svenska filologer – och för oss en vän, redan mycket saknad.