Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-24 15:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-lars-olde/

FAMILJ

Till minne: Lars Olde

Entreprenören Lars Olde, Uppsala, har efter lång tids sjukdom lämnat oss några veckor efter sin 77-årsdag. Hans närmaste är hustrun Margreth, barnen Johan och Mia, barnbarn, barnbarnsbarn samt brodern Jarl.

År 2021 har börjat mörkt och sorgligt. Efter palliativ vård i hemmet har vår mångårige gode vän Lars Olde lugnt somnat in omgiven av sina närmaste.

Lars var en sann entreprenör. Efter studentexamen grundade han tillsammans med far Rune och brodern Jarl, Jalmarsson AB som utvecklades till ett stort bolag i Uppsala. Jalmarssons producerade främst vattenautomater för djurhållning i lantbruken. Tack vare Lars känsla för affärer lyckades han via resor runt om i världen teckna samarbetsavtal med företag när och fjärran.

Lars var senare delaktig i att introducera bakmaskiner för dagligvarubutikerna så det kunde produceras färskt bröd direkt i affärerna. Med stor entusiasm var han som marknadsdirektör med att bygga upp Pricer AB och introducerade därmed ett revolutionerande nytt prismärkningssystem som mottogs mycket positivt av de stora livsmedelskedjorna i Sverige och utomlands.

Han var ett ovärderligt bollplank för mig då jag gav mig in på nya projekt i rederinäringen. Lars hade alltid goda och värdefulla synpunkter att komma med. Sin yrkeskarriär avslutade Lars med eget konsultbolag som rådgivare i marknadsstrategier och säljprocesser, något han behärskade på ett fulländat sätt.

Men mest var vår samvaro till för att tillsammans med våra familjer ladda batterierna och ha trevligt. I många år seglade vi tillsammans i våra båtar, oftast i Stockholms skärgård men även i Medelhavet. Otaliga var våra resor runt om i världen och Lars var alltid väl påläst om de länder vi skulle besöka. Det blev många fjällveckor, midsomrar och nyår vi var tillsammans. Lars gjorde dessa till varma trivsamma möten där han med sin sång och gitarr alltid förhöjde stämningen.

Våra förtroliga samtal fortsatte. Lars var helt införstådd med vad som väntade honom. Vid vårt sista samtal bara någon vecka före sin bortgång sa han tryggt och osentimentalt: ”Döden är en del av livet”.

Saknade efter nästan 60 årig vänskap är stor, och glädjen är att kunna minnas mycket av våra gemensamma upplevelser.

Ämnen i artikeln

Minnesord

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt