Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-28 04:36

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-lars-olsson-1/

Familj

Till minne: Lars Olsson

Lars Olsson, professor emeritus vid Linnéuniversitetet, har efter en tids sjukdom avlidit i en ålder av 74 år. Närmast anhöriga är livskamraten Ulla Rosén, Lars döttrar Jenny Warnestam, Elvira Laneborg och Linnéa Olsson.

Lars var lantarbetarson från Mörbylånga på Öland. 1974 påbörjade han forskarutbildning vid historiska institutionen i Lund. Efter närmare två decennier i Lundamiljön som forskarassistent och lektor tillträdde Lars 1998 en professur i historia vid blivande Växjö universitet.

Lars avhandling om det sena 1800-talets barnarbete i svensk industri var ett av de första bidragen till det arbetarhistoriska forskningsfält som växte fram i början av 1980-talet. Inom detta utvecklade Lars en sällsynt bred verksamhet som sträckte sig långt utanför de akademiska institutionerna. Han blev såväl inom forskningen som i den utåtriktade verksamheten en föregångare och inspiratör.

I Lund och Växjö byggde Lars upp vitala forskningsmiljöer och var själv handledare för sammantaget ett trettiotal avhandlingar. Lars strävade aktivt och framgångsrikt efter att utveckla en dialog med det omgivande samhället och skapade olika forum för det såsom forskningscirklar, Arbetshistoriska seminariet i Lund, utställningar och arbetarspel. 

Som forskare hämtade Lars sin främsta inspiration från den historiska materialismen som ett perspektiv som erbjöd fruktbara analytiska instrument för hans alltid empiriskt väl underbyggda studier. Det gemensamma forskningstemat var kapitalismen med dess klass- och maktförhållanden, alltmer studerat i ett globalt perspektiv.

Lars var forskare, handledare, lärare, folkbildare, kulturarbetare. Kännetecknande var ett djupt samhällsengagemang och nödvändigheten av det historiska perspektivet för att förstå samtiden. Lantarbetarsonen visade på och personifierade ett samhällsengagerat alternativ till den traditionella akademikerrollen. I dagens samhälle är det ett arv som förpliktar.