Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-27 12:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-lars-peder-hedberg/

FAMILJ

Till minne: Lars Peder Hedberg

Lars Peder Hedberg, Stockholm, har efter en tids sjukdom lämnat oss i en ålder av 72 år. Han efterlämnar maken Anders.

Lars Peder var en passionerad företagsledare, skribent och vällevnadsman, som med intuitiv känsla för tidsandan och oöverträffad kreativitet levde mitt i sin samtid, och i dess frontlinje. Han inspirerade flera generationer medarbetare som hade förmånen att befinna sig i hans cirklar. Han var alltid på väg; till nästa möte, nästa byggprojekt, nästa världsdel. I ordets bästa mening en ”early adopter” som omvandlade den egenskapen till ett livsprojekt.

Tillsammans med den tidens skarpaste pennor skapade han i slutet av 1970-talet den legendariska tidningen City på vars sidor Stockholm förvandlades från en plats i periferin till en internationell metropol att räkna med. På 1980-talet grundade han tillsammans med Richard Ohlson byrån Intellecta. Där var Lars Peder det kreativa navet kring vilket det mesta snurrade – storföretagens årsredovisningar, tidningen Gourmet, restaurangbibeln 199 bord, guidetjänsten Citipro med medarbetare i Paris, Madrid och New York, Svenska Dagbladets månadstidning Tid. Där såg också tidningen Intrig – en svensk Vanity Fair – dagens ljus. För den tilldelades Lars Peder Stora journalistpriset.

Inom svensk gastronomi var han också en pionjär som – bland annat genom bildandet av White Guide år 2005 – bidrog till att höja kvaliteten på svensk och nordisk matkonst och sätta Sverige på den internationella finsmakarkartan.

Vännerna minns hans generositet och livsglädje, middagarna med specialimporterade styckningsdetaljer, suveräna viner, diskussioner om allt mellan himmel och jord och fyrverkerier av hans blixtrande intelligenta och kvicka formuleringskonst. Hans och Anders hem fotograferades av internationella magasin och deras konstsamling spanade längre in i framtiden än alla andras.

Vi är många som mist en vän, mentor och inspiratör och utan Lars Peder Hedberg blir Sverige, tyvärr, lite mer lagom igen.

Ämnen i artikeln

Minnesord

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt