Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-25 11:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-lars-uno-didon/

Familj

Till minne: Lars Uno Didón

Förre hovrättslagmannen Lars Uno Didón, Danderyd, har hastigt avlidit vid 85 års ålder. Närmast anhöriga är hustrun Birgitta och dottern Ulrika med familj.

Lars Uno kom från det röda Ådalen. Han föddes i brukssamhället Nyland vid Ångermanälven. Han gick latinlinjen på Härnösands läroverk och redan då hade han en stark utstrålning. Som spjutkastare var han ankaret i läroverkets friidrottslag. En stabil ung man. Och en verklig rese genom livet. Under åren skötte han sin hälsa genom tennis och – in i det sista – gymnastiken.

Efter juristexamen gick Lars Uno domarbanan. Under åren 1977–1989 var han rättschef i dåvarande bostadsdepartementet. Mellan 1989 och 1999 var han lagman i Svea Hovrätt på den avdelning som blev Miljööverdomstolen.

Som ”äkta norrlänning” var Lars Uno aldrig någon vän av de stora eller de många orden. Nej, eftertanke och måttfullhet var hans kännetecken. När han tände sin pipa och lutade sig bakåt spred han sitt stora lugn omkring sig. Då var det för oss andra bara att vänta på hans nästa underfundiga inlägg i samtalet. Eller på hans skarpa analys av ett intrikat lagstiftningsproblem. Lars Uno fick det sista ordet utan att någonsin höja rösten. 

Hans behandling av det svenska språket var lysande. Med korta meningar och enkla ord kunde han reglera de mest komplicerade situationer inom byggandet. Många är de tjänstemän i regeringskansliet som något irriterade mottog i retur sina förslag till propositioner, översållade med ändringar i rött bläck. Efter en stund insåg dock alla att ändringarna alltid var till det bättre. 

Lars Unos bestående insats inom juridiken gäller den plan- och bygglag, PBL, som formulerades för 40 år sedan. Han var ledare för den arbetsgrupp som låg bakom förslaget. Därefter har han under en följd av år medverkat i den ”Kommentar till PBL”, som utkommer årligen i form av supplement. Fortfarande flera år efter det att han avslutat författarskapet har boken den vedertagna beteckningen ”Didón m fl” 

För bara några månader sedan träffades flertalet av dem som tillsammans utformade PBL-utredningens förslag för att diskutera hur lagen kan utvecklas för att möta morgondagens samhällsplanering. Lars Uno kom då som alltid med konstruktiva idéer till vad som behöver göras för att upprätthålla lagens kvalitet.

Lars Uno Didón har med sina insatser för PBL fått sitt namn inskrivet i den svenska byggjuridikens historia.