Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-16 19:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-lars-y-danielson/

Familj

Till minne: Lars Y Danielson

Ingenjören, direktören Lars Y ”Lasse” Danielson, Nacka, har avlidit i en ålder av 92 år. De närmaste är hustrun Aina samt barnen Johan, Lennart, Marianne, Charlotte och Anders med familjer.

Lars Danielson föredrog att i alla sammanhang tilltalas Lasse, en önskan som inte mötte något motstånd och som tillsammans med Lasses enkla och mycket närvarande person bidrog till att minska avståndet mellan ledning och alla personalgrupper.

Efter ingenjörsexamen och sjöofficersutbildning började Lasse Danielson nerifrån i familjeföretaget AB Lorentzen & Wettre. När Lasse 1966 tog över som vd efter sin pappa John Danielson, så var det ingen som ifrågasatte utnämningen. Lasse hade med råge arbetat sig till den befattningen.

AB Lorentzen & Wettre, med anor från 1800-talet, hade länge haft en omhändertagande personalpolitik vilken Lasse nu fördjupade genom att sätta av vinstmedel till en personalstiftelse som hade semesterstugor såväl i Sälenfjällen som i Stockholms skärgård.

Nästa steg för att ytterligare stimulera och involvera personalen var att skänka 20 procent av aktierna i bolaget till ytterligare en personalstiftelse, samt att införa ett kvartalsbaserat vinstdelningssystem för alla i personalen. Personalomsättningen var förståeligt nog mycket låg. Förnyelse och föryngring skedde genom expansion.

Lasse Danielson hade skapat ett företagsklimat med ansvarstagande, kreativa och hårt arbetande medarbetare vilket var grunden till att Lorentzen & Wettre nådde positionen som världsledande tillverkare av instrument för att mäta pappers många olika fysikaliska egenskaper.

Lasse Danielson är i evigt minne bevarad för de insatser han gjorde för Lorentzen & Wettre och dess personal.