Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-27 12:28

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-lasse-bergstrom-1/

Familj

Till minne: Lasse Bergström

Bokförläggaren Lasse Bergström, Ösmo, har som tidigare meddelats avlidit i en ålder av 90 år. Närmast anhöriga är sonen Björn och dottern Marika, barnbarn och barnbarnsbarn.

Lasse Bergströms betydelse för Norstedts utveckling brukar ofta framhävas, liksom hans vitalisering av filmkritiken. Men Lasse hade stor betydelse för hela förlagsvärldens anseende och utveckling, inte minst sedan han våren 1994 hade valts till Svenska förläggareföreningens ordförande. Han ställde två områden i fokus: att etablera Augustpriset och att sänka mervärdesskatten på böcker. 

Augustpriset krävde envishet och krafttag för att bli erkänt, särskilt som viss misstro mot avsikterna kunde skönjas från författarsidan. Förläggarna kunde ju tänkas gynna ”kommersiell” utgivning och inte den seriösa svenska litteraturen. Förläggareföreningens kansli fick i uppdrag att organisera, administrera och framför allt ge priset en ställning i offentligheten. Resultatet ser vi sedan flera år. Augustpriset nämns numera med epitetet ”det prestigefyllda”. Det var Lasses tillbakadragna auktoritet som skapade detta anseende. 

Vid vårstämman 1998 ville Lasse att föreningen under det kommande året skulle fokusera på att få momsen på böcker sänkt. Det var orimligt, menade han, att böckerna belades med högre skatt än dagstidningarna och dessutom att Sverige, tillsammans med något enstaka annat land, hade Europas högsta bokmoms. Det var också Lasse som lanserade den enkla slogan som kom att användas, ”Slopa bokmomsen”. 

Förläggarna såg till en början svalt på att kampanja för sänkt bokmoms men Lasse var bestämd och fick föreningen med sig. Temperaturen steg. Lasses orubblighet bidrog till att de politiska tillfälligheterna till sist föll på plats och att riksdagen kunde besluta att sänka bokmomsen från 25 till 6 procent från 2002. Utan Lasses starka engagemang är det inte säkert att momsreformen hade genomförts eller att vi, som i dag, betraktar låg moms på publikationer som en självklarhet. 

Lasse Bergström kanske inte har förvandlat bokbranschen till en katedral, som det brukar formuleras. Men han har mer än många andra gjort förläggeriet till ett kulturarbete. Det är vi tacksamma över.