Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-25 08:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-lasse-ekholm/

Familj

Till minne: Lasse Ekholm

Barn- och ungdomsförfattaren Lasse Ekholm, Värmdö, har avlidit vid en ålder av 82 år. Närmaste anhöriga är makan Kerstin Ekholm och barnen Susanne, Robert och Kajsa Ekholm. Lasse var ledamot i Barnboksakademin 1995–1999. 

Det finns olika sorters barnboksförfattare. Lasse Ekholm var sin egen sort, förstås. Han började sent, hade arbetat som lärare och radio- och tv-makare i flera decennier innan lusten att sätta orden på boksidor blev hans starkaste drivkraft. Men han skrev ned sina berättelser på samma sätt som han tidigare tänkt ut dem för etern och i klassrummen. Han fortsatte helt enkelt att prata med sina tidigare lyssnare, tittare, elever. 

När en nästan fulltalig Barnboksakademi en snörik aprilvecka 1995 forslades runt till glesbygdsskolor i översta Norrland var Lasse Ekholm en av de mest turnévana av oss, fast han då var nyinvald ledamot. Han stortrivdes med att leta sig fram till okända klassrum och på nolltid göra sig till vän med nya och gamla läsare. 

Han mötte eleverna med värme och humor, hade många berättelser från sina upplevelser med dem – som när en elev kastade sig över honom redan på parkeringen vid skolan och anklagande frågade om det var han som hade skrivit den där boken med en massa subjekt och predikat i. Läraren hade uppenbarligen tvingat dem att ta ut satsdelar i hans text.

Efter några år drog han sig tillbaka från både Barnboksakademin och Stockholms innerstad, flyttade till Ingarö och blev lika mycket strömmingsfiskare som författare. På sin hemsida berättade han länge och medryckande om sin dagliga morgonritual: ta med kameran, gå ut i naturen, skriva en haikudikt med ett foto, ta in den i dagboken och lägga ut den på Facebook. Han sista böcker var samlingar av dessa dikter.