Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-06-02 07:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-lauri-pihlajamaa/

Familj

Till minne: Lauri Pihlajamaa

Teologie licentiat, pastor Lauri Olavi Pihlajamaa, Tyresö, har avlidit i corona vid 87 års ålder. Han efterlämnar barnen Janne, Hermanni och Kristiina med familjer samt fem syskon bosatta i fyra olika länder

Lauri Pihlajamaa föddes i Vetil i mellersta Österbotten i Finland. Efter realskolan fortsatte han på samlyceet i Karleby och blev en av de första studenter från sin hemort som tog studentexamen i efterkrigstidens Finland.

Lauri studerade teologi vid Helsingfors universitet och som stipendiat i Basel, Schweiz. Efter prästinvigningen 1959 arbetade han i församlingar i och runt Helsingfors och sedan som rektor för Kaustby evangeliska folkhögskola.

År 1975 flyttade han till Sverige och arbetade som invandrarpräst först i Eskilstuna, sedan i Tyresö och i Österhaninge. Därefter var han under 10 år, fram till pensioneringen 1997, komminister vid Finska församlingen i Stockholm. Han arbetade aktivt för grundandet av Suomikoti, det första finska äldreboendet i Stockholm.

Lauri fick från Finland hederstiteln prost för sina förtjänster.

Genom sin fru Terttu Pihlajamaas förlag publicerade han en matrikel över Finska församlingens präster från 1533 till 1999 och en bok om finska invandrares öden i Stockholm under 400 år. Materialet skaffade han genom att studera gamla protokoll och domar.

Sitt licentiatarbete skrev Lauri om Anders Wilhelm Ingman, professor i exegetik vid Helsingfors universitet på 1800-talet. Han skrev också en bok om Ingman, som bland annat arbetat som präst i Vetil, Lauris hemort. Efter sin fru Terttus bortgång fortsatte Lauri arbetet med förlaget, som främst publicerat levnadsberättelser av ingermanländska flyktingar bosatta i Sverige.

Lauri behöll sitt intresse för det tyska språkområdet och besökte kollegor och vänner i Tyskland. Som aktiv pensionär höll han språkkurser och ordnade gruppresor till Tyskland. Utöver arbetet med förlaget tillbringade han dagarna oftast på bibliotek, forskade och skrev artiklar i tidningar.