Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-26 02:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-leif-bigert/

Familj

Till minne: Leif Bigert

Leif Bigert, Huddinge, har avlidit i en ålder av 76 år. Hans närmaste är sambon Birte, dottern Tina med familj, tre syskon och många vänner.

Leif växte upp på Söder som näst yngsta barnet av fem.

Redan tidigt visade han stor företagsamhet genom att som liten pojke springa ärenden, reparera apparater etc åt folk i det stora stenhuset. Han övergav tidigt skolan för att bli entrepenör.

Musiken kom in i hans liv genom Sofia ungdomsgård. Tillsammans med bröderna Sten och Bengt Linderoth kompade man bland annat en ung Vicky von der Lancken, som då flyttat upp till Stockholm.

I början av 60-talet bildades gruppen ”Blue Clinters”, där Bengt och Sten var gitarrister. Leif var sångare och tog namnet ”Larry”. Så började en hektisk popera. ”Larry and the Blue Clinters” fick hur många gigs som helst. Ungdomsgårdar, folkparker och talangtävlingar avlöste varandra.

1963 var ”Blue Clinters” Nalens populäraste pop-orkester med spelningar nästan varje lördag i ”Harlem”, där man inte dansade, utan ”spisade”.

Leif Bigert var en duktig sångare och en driftig manager, som skaffade gruppen många spelningar. Broder Sten var låtskrivare. Gruppen fick göra sin första skiva, då 45-varvare. Första steget var att få bli recenserad i dåtidens främsta musiktidning, ”Show business”. Där står att läsa:” Det här är en bra pop-platta, snudd på 30-i-topp. Bra låtar, fint framförda, bra sång. 

Framgången med ”Blue Clinters” ledde till att Leif startade ett eget grammofonbolag, kallat Ton i ton. Bolaget döptes om till Sound of Scandinavia med artister som Freestyle, Boppers, Peter Holm och Paul Paljett. Som mest hade företaget 115 anställda, men konkurrensen i branschen var stenhård och alla använde inte heltrumsrena metoder för att smutskasta konkurrenterna. Det drabbade inte minst Leif och efter en tuff period valde han att lägga ned bolaget och omskola sig. Han tog mäklarexamen och i drygt 30 år drev han ”Mäklarkanalen i Huddinge”

Leif hade en otrolig karisma parad med stålvilja och den egensinnighet som ofta kan leda till framgång. Leif hade en mycket stor vänkrets och aldrig var han lyckligare än när han på fester åter fick framträda och förvandlas till ”Larry”. Han var generös och godhjärtad. De sista åren plågades han dessvärre svårt av flera sjukdomar och kunde inte helt njuta av den fritid han så väl förtjänat.