Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-22 15:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-leif-nilsson/

Familj

Till minne: Leif Nilsson

Leif Nilsson, Norrköping, har avlidit i en ålder av 73 år. Närmast anhöriga är hustrun Karin och döttrarna Cecilia och Caroline med familjer.

Rätta artikel

Leif föddes och växte upp i Mallbacken, Lysvik, i Värmland. Efter studier till maskiningenjör vid Älvkullegymnasiet i Karlstad blev Leif flygingenjör vid Flygvapnet och påbörjade studier till civilingenjör vid Chalmers 1965.

Vår vänskap startade när vi blev studiekamrater och inte minst genom gemensamt boende på Hjulmakaregatan i Göteborg. Vi blev ett väl sammansvetsat studieteam, där Leif med sitt skarpa intellekt bidrog till att lösa många svåra uppgifter. Det är med stor värme vi tänker tillbaka på Chalmerstiden med tuffa studier men också med glada minnen särskilt från ”aktiviteter” med IK Friskluft i Chalmers sportstuga i Härryda. 

Efter civilingenjörsexamen 1969 med toppbetyg doktorerade Leif i maskinelement på Chalmers. Han påbörjade sin professionella framgångsrika karriär inom industrin på laboratoriet på dåvarande Stal Laval i Finspång och han blev senare laboratoriets chef. Efter två år på FFV Aerotech i Linköping återvände Leif 1993 till Finspång som verkställande direktör för företaget, som då bytt namn till ABB STAL AB

Efter fem år som vd i Finspång rekryterades Leif till ABB som affärsområdeschef med placering i Schweiz. I företagskonstellationerna ABB Alstom och Alstom Siemens blev det också placeringar i Bryssel och Paris innan Leif och familjen flyttade tillbaka till Sverige och bosatte sig i Norrköping 2004. 

Under sin karriär och även efter pensioneringen hade Leif olika styrelseuppdrag. Han var också ledamot av Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA).

Vår årskurs, Chalmers M69, har under åren behållit god sammanhållning med regelbundna träffar. År 2014 samlades vi under två dagar i Norrköping/Linköping, vilket blev det sista tillfället som Leif deltog i en större återträff. Han hade då nyligen fått besked om sin svåra sjukdom. Därefter följde fem år av medicinering och perioder av hopp

Inför påskhelgen fick Leif sin önskan uppfylld att åter få besöka sitt älskade sommarparadis Blankaholm vid östkusten utanför Västervik. Där slutade hans liv och vår mer än 50-åriga vänskap. Vi saknar honom mycket. Våra tankar går till Karin och övriga familjen.