Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-19 13:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-lena-dahlstrom-1/

Familj

Till minne: Lena Dahlström

Som tidigare meddelats har Lena Dahlström, Stockholm, efter en kort tids sjukdom lämnat oss. Hon blev 55 år. Närmast anhöriga är dottern Ellen och de tre barnbarnen Lucas, Nora och Fred. 

Rätta artikel

Lena var en klippa för sina närmaste, för dottern Ellen, för barnbarnen mormorsstjärna, mormorshjärta och mormorspärla och för syskonbarnen. Men också för alla oss andra. Nu blir det inga fler gummistövelpromenader till Moa Martinssons torp vid Lenas stuga i Andra. 

Lena Dahlström växte upp på Kungsholmen. Hon gick på Norra latins gymnasium och studerade på Stockholms universitet. 

Lena gick tidigt med i SSU och var aktiv i Elevorganisationen. Under studietiden var Lena engagerad i studentkåren. 

Efter kårtiden blev Lena ombudsman för SSU. Först i Stockholm och sedan på nationell nivå. Därefter arbetade Lena några år på Locum med it-system. Lena var 2002–2005 biträdande kommunsekreterare hos Socialdemokraterna i Stockholm och därefter it-chef hos Socialdemokraterna.

Lena såg tidigt sociala mediers möjligheter och risker. ”Du ska inte skriva det du inte kan stå för” var hennes ständiga uppmaning. 

Kameran följde alltid Lena och hon fick möjlighet att sadla om till fotograf. Hennes öppna och nyfikna sinne gav henne en blick för det oväntade och det väsentliga. När det blev känt att Lena lämnat oss översvämmades Facebook av nya profilbilder. Många av hennes vänner vald att använda en bild som Lena tagit. Helt plötsligt var vännerna varma, öppna, skimrande och med djup – sedda genom Lenas välvilliga ögon.

Lena Dahlström var en genuin folkrörelsemänniska. Hon fick många förtroendeuppdrag. Hon satt en period i kommunfullmäktige i Stockholm och vid sin död var hon ledamot av stadsdelsnämnden på Södermalm och i kyrkofullmäktige i Sofia samt styrelserna för Södra kvinnoklubben och Hammarby sjöstads socialdemokratiska förening. Lena hade uppdrag i HSB. 

Folkrörelsemänniska Lena såg vikten av organisering. Lena var en föreningsräv, hon genomskådade odemokratiska maktambitioner och hon visste hur man bygger en tydlig och transparant organisation. 

Vi sörjer en kamrat och vän. Våra tankar går till Lenas familj.