Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-22 01:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-lena-dahlstrom/

Familj

Till minne: Lena Dahlström

Fotografen Lena Dahlström, 55 år, Stockholm, har avlidit efter en kort tids sjukdom. Närmast anhöriga är dottern Ellen och barnbarnen Lucas, Nora och Fred. 

Rätta artikel

Lena växte upp på Kungsholmen och gick i gymnasiet på Norra latin. Under skoltiden blev hon medlem i SSU och Elevorganisationen, där hon arbetade efter studentexamen. Studier vid Stockholms universitet ledde till engagemang i kårstyrelsen. 1986 började hon på SSU, först i Stockholm och sedan på SSU-förbundet. Efter SSU blev det några år på Locum.

Lena engagerade sig i S-kvinnor, som ordförande i Södra kvinnoklubben i många år och som styrelseledamot. Lena var på 90-talet andre vice ordförande för S-kvinnors Stockholmsdistrikt. Att stötta yngre kvinnor var alltid ett viktigt fokus för Lena.

Som biträdande kommunsekreterare i Stockholms arbetarekommun 2002–2007 bidrog Lena till att modernisera socialdemokratin i Stockholm och till minskade konflikter, med sin sällsynta förmåga att bygga och hålla samman nätverk. 2007 blev Lena it-chef på partistyrelsen. 

Lena var ordförande i S-föreningen i Hammarby sjöstad när föreningen var ny. Hon fanns alltid med i valarbetet. Som styrelseledamot i HSB Stockholm (2001–) engagerade hon sig för bostadskooperationen. 

Hon såg tidigt möjligheterna med sociala media – på Twitter fick hon många vänner som @lenaside. Även Lenas tax (@TigerAllan) hade många följare. 

2011 tog Lena steget att på heltid göra det som alltid varit hennes stora intresse – att fotografera. Som dotter till en av DN:s legendariska pressfotografer, Stig A Nilsson, fick hon sin första kamera tidigt. Nu satsade hon på detta yrke med framgång. Lena hade ett sällsynt skickligt öga för porträttbilder. 

Vid sin död hade Lena uppdrag bland annat i Södermalms stadsdelsnämnd och i kyrkofullmäktige.

Hon är saknad både av familjen och av många vänner i alla läger som har svårt att förstå att någon så levande som Lena plötsligt är borta, alldeles för tidigt.