Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-20 13:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-lennart-aberg/

FAMILJ

Till minne: Lennart Åberg

Jazzmusikern Lennart Åberg har som tidigare meddelats, avlidit 79 år gammal i Uppsala. Närmast anhöriga är hustrun Rose-Marie och de två döttrarna Lena och Lisa.

Lennart var bördig från Helsingborg men flyttade efter studentexamen till Uppsala för vidare studier. Självfallet ingick tenorsaxofonen i bagaget och det dröjde inte länge innan andra såg hans musikaliska talanger och bad honom vara med i olika jazzgrupper, inte bara i Uppsala utan också i Stockholm. Där mötte han den lovande sångerskan Rose-Marie som blev hans livspartner och hustru.

Han blev Uppsala trogen men hans musikaliska karriär bar honom till alla världsdelar. Han har spelat med många av jazzens främsta företrädare internationellt samtidigt som han var fast rotad i den svenska jazzmiljön. Gruppen Rena Rama tillsammans med Bobo Stenson, Palle Danielsson och Bengt Berger blev ett långsiktigt engagemang som också innehöll musik som vidgade begreppet jazz.

Redan vid unga år knöts Lennart till den legendariska Jazzgruppen vid Sveriges Radio, ett engagemang som ledde till att han tog över ledarskapet efter Arne Domnérus.

Lennart var över huvud taget en central gestalt i Sveriges jazzliv. Vid sidan av att organisera grupper där han själv medverkade kom han att ta på sig allehanda uppgifter i syfte att ge plats för jazzmusiken. De ekonomiska villkoren har varit under all kritik och stundtals saknades konsertlokaler. Lennart spelade en central roll när Stockholms jazzmusiker gick samman och lyckades förvärva Fasching som jazzklubb.

Han fortsatte att företräda jazzmusikerna i många olika sammanhang, däribland i Riksförbundet Svensk jazz, där jag hade privilegiet att under många år samarbeta med Lennart. Som medlem i Musikaliska akademin arbetade han även där för att få se jazzen erkänd som en del av vad som kan kallas konstmusik.

Lennart arbetade hårt hela livet med sin egen musik liksom alla andra engagemang där han outtröttligt stod upp för jazzmusiken. Som person var Lennart ödmjuk och vänfast. Vi är många som njutit av hans eminenta skicklighet som kock och som god och nära vän. Svensk jazz sörjer en av sina främsta och känner samtidigt tacksamhet för allt han uträttat som musiker och som organisatör och förkämpe.

Ämnen i artikeln

Minnesord

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt