Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-21 05:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-lennart-abrahamsson/

Familj

Till minne: Lennart Abrahamsson

Förre DN-medarbetaren Lennart Abrahamsson, Enskede, har avlidit vid en ålder av 85 år. Närmast anhöriga är systrarna Gunhild och Margit med familjer.

Rätta artikel

Lennart föddes som nummer tre i en syskonskara av fem. Föräldrarna var hemmansägare och drev ett mönsterjordbruk på gården Gideåberg i Edsele församling, Västernorrlands län. Gården hade stora skogsarealer och åkermark, i ladugården fanns kossor, häst, gris och hönor. På åkrarna växte vete, korn och havre. Lennart fick tidigt lära sig jordbruk och hjälp till på gården. Fanns det ledig tid så byggde han kojor med lillebror Sören. Uppväxten under krigsåren präglade naturligtvis Lennart, men jordbruket gjorde i alla fall att det alltid fanns mat på bordet. Alla barnen Abrahamsson hade skor på fötterna och kunde gå till skolan varje dag.

Efter avslutad skolgång vid 13 års ålder väntade arbete på gården med skogsbruk och åkerbruk, ett tungt arbete för en liten grabb. Efter några år packade Lennart ryggsäcken och for till Örnsköldsvik, hyrde ett litet rum och började arbeta på Hägglund & Söner. Ledig tid ägnades åt Hermodsbrev, först maskinskrivning vilket ledde till kontorsjobb, vita skjortor och manschettknappar. De vita skjortorna följde Lennart hela livet och var det plagg han bar varje dag, vardag som helgdag. 

Därefter gick resan vidare mot Stockholm, fortsatta studier och nytt hyresrum. Lennart studerade högre matematik, bokföring, ekonomi, engelska och datateknik. Betygen vittnar om en duktig och ambitiös student. Nästa arbetsplats blev Dagens Nyheter, ett företag han blev trogen hela sin yrkeskarriär. Lennart hade olika tjänster på DN och fick bland annat vara med att utveckla tidningens datorisering, en riktig it-pionjär alltså.

Fritiden ägnade Lennart åt att resa och besöka Europas operahus – det finns nog inget han inte besökt. Musik var det stora intresset och vi syskonbarn kommer ihåg bokhylleväggen på Russinvägen som var fylld med vinylskivor.

Lennart var väldigt teknik- och dataintresserad och vid 85 års ålder skötte han alla sina bankaffärer via webben. Lennart var också en rutinmänniska och tog sin dagliga promenad till Farsta där han besökte Christerssons konditori för en kopp kaffe och bakelse. Annars så unnande han sig inte så mycket i livet, däremot generös månadsgivare till samhälles svaga och utstötta. Operation smile och Human rights watch var organisationer som låg Lennart varmt om hjärtat.