Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-08-07 17:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-lennart-brage/

Familj

Till minne: Lennart Brage

Lennart Brage, Stockholm, pianist, orkesterledare, musikdirektör och arrangör har avlidit i en ålder av 88 år. Närmast anhöriga är sonen Erik och Marianne, som han sammanbodde med de sista levnadsåren.

Lennart föddes i Linköping i en familj med musikaliska intressen. Redan före skolåldern trakterade han dragspel. Som 17-årig pianist startade han ett dansband och spelade bland annat på Frimurarhotellet i Linköping. Lennart fortsatte under många år som frilansare och turnerade i folkparkerna med 50- och 60-talets kända artister. Han spelade även på Svenska Amerikalinjens fartyg.

Efter utbildning på Musikaliska akademien på 1960-talet, verkade Lennart till sin pensionering som pedagog i Kommunala musikskolan i Stockholm och på Kommunala musikinstitutet. Lennart var pionjär inom undervisning i brukspiano. Det innebär att eleven lär sig att ackompanjera i olika stilar som pop, rock och jazz. Undervisningen kunde på så sätt lättare anpassas efter elevernas intressen och musiksmak. Lennart gav bland annat ut ”Pianopop”, ett av flera mycket använda läromedel med arrangemang som han gjort.

Lennart var skicklig musikarrangör. Under minst 30 år, fram till sin bortgång, var han kapellmästare för Salongsorkestern, en ensemble bestående av stråkar, blåsare och sångare, flertalet medverkande med professionell musikerbakgrund. Orkestern erbjuder levande och lättlyssnad underhållningsmusik. Lennart stod för hundratals arrangemang.

Lennart behärskade såväl jazzens improvisationer som den klassiska repertoarens klanger och harmonier. Han fick musiken att svänga och förmedlade sina intentioner på ett lågmält och innerligt sätt. Lennart delade gärna med sig av sitt stora musikkunnande, alltid med ett varmt leende. Vi är djupt tacksamma över att ha haft vännen Lennart som ledare och inspiratör under så många år.

Ämnen i artikeln

Minnesord

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt