Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-09 15:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-lennart-elbe/

Familj

Till minne: Lennart Elbe

Informatören, journalisten och författaren Lennart Elbe, Stockholm, har avlidit i en ålder av 83 år. Han efterlämnar närmast makan Marianne, sönerna Peter och Anders och sin syster Margaretha ”Gittan” med barn och barnbarn.

Lennart växte upp i Bromma som äldsta barn till Karin och Bertil Elbe. Det tidiga idrottsintresset väcktes av hans far som var en känd sportjournalist. De två gjorde under många år tillsammans lokala idrottskrönikor i radion och gav ut böcker från ett svunnet idrottsliv i Stockholm, bland andra boken ”I startgroparna” som handlar om klubbar, pionjärer och profiler från förr.

Lennart studerade på Stockholms universitet där han också träffade sin blivande fru Marianne. Han var engagerad i studentkåren och många av de vänner som han träffade där behöll han livet ut.

I mitten av 60-talet arbetande han på Svenska handelskammaren i Düsseldorf. Det blev början på ett mångårigt intresse för internationellt arbete. Under flera år var han ansvarig för ett Sida-projekt för ungdomar i Tunisien. Projektet blev en stor framgång. Under två år bodde Lennart med familj i Tunisien och engagemanget för landet kvarstod livet ut och Tunisien kom med tiden att bli ett andra hem för familjen.

I medelåldern började Lennart att träna och springa maraton. Han var en ”slow starter” och vurmade för längre distanser. Men han var känd för att aldrig ge upp.

Idrott och ungdom hänger nära ihop. Ungdomsorganisationer och föreningsliv låg därför Lennart varmt om hjärtat. Hans böcker ”Hur fungerar din förening?” och ”Stipendiehandboken” är alltjämt värdefulla hjälpmedel för de som arbetar ideellt och för de som vill söka fondmedel.

Som huvudsekreterare i Konung Gustaf V:s 90-årsfond stöttade han såväl inhemska som globala aktiviteter inom idrotts- och traditionella ungdomsorganisationer. Allt som Lennart företog sig gjorde han med stor energi och entusiasm. Sin tjänst i fonden behöll han till sin 75 års dag.

Lennart var också en entusiastisk informatör. Eftersom han hade lätt att skapa kontakt med människor av alla slag, så var det inte svårt att nå ut med budskapet som informationschef på Brandförsvarsföreningen. Det finns knappast en brandstation i Sverige som inte Lennart har besökt!

Inom det här området kom också Lennarts ungdomsarbete upp på agendan: han stimulerade startandet av ungdomsbrandkårer här hemma och utomlands, inte minst i Tyskland.

Lennart var humanist och kosmopolit. Hans engagemang och målmedvetenhet kan tjäna som inspiration för många av oss.